Weblog Derick Hiemstra RAS Visdief en Noordse Stern 2011

Weblog Derick Hiemstra RAS Visdief en Noordse Stern 2011

foto's: Ana Buren

Woensdag 7 september 2011

De missing link

Tot nu toe was een extra melding van een door mij geringde stern een uitzondering. Zo moest ik 4 jaar wachten alvorens de 1e vogel gemeld werd uit het buitenland. Gelukkig hoef ik niet nog eens 4 seizoenen te wachten. Maar ook uit andere gebieden komen dit jaar opeens meldingen van gekleurringde sterns.

2011 09 07visdief

Hieronder een opsomming van de leukste meldingen die ik in de afgelopen weken heb ontvangen.

Op 7 augustus ziet Klaas v Dijk een jonge visdief met een kleurring w-4A op de steigers bij de Kardingerplas. Dit is de vogel die zich bij mijn eerste bezoek bovenop het Alfa College goed heeft verstopt, want ik kom hem bij mijn 2e bezoek al vrij groot tegen en dat zonder ring. Bij thuiskomst van mijn vakantie krijg ik toevallig een telefoontje over deze vogel. Ze is gevangen op de Kreupel. Dat is het sterneneiland in het IJsselmeer waar 10-duizenden sterns komen om te slapen alvorens ze uiteindelijk naar Afrika trekken. Dat is op 30 augustus, en waarschijnlijk is de vogel al een tijdje daar in de buurt om op te vetten voor de grote reis. Ze was daar in ieder geval 9 gram sterker dan toen ik het beest losliet.

In hetzelfde bezoek van Klaas ontdekt hij een nieuwe vogel, dat is ook een Alfa vogel maar die is geboren in 2008 en sinds die tijd niet weer gezien. Een zeer nuttige ontdekking, want in de stad lukt het niet vaak om volwassen vogels weer terug te vinden.

Ook aan de Hoornse Plas (onder stad Groningen) bivakkeren eind juli en begin augustus een 10-tal sterns waarvan de geringde uit de stad blijken te komen. W-JC is een jong van 2007 bij de KPN in Vinkhuizen. De jongen uit Vinkhuizen komen wel vaker aardig in beeld. Meestal duiken ze na uitvliegen, even op in de stad maar komen dan met hun ouders in Lauwersoog voor de vis. Zo worden uit een totaal van 63 jongen er al 4 afgelezen voordat ze naar het zuiden trekken.

2011 09 07visdief2

>w-N2 te Cadiz, Spanje. 23-08-2011.>

Foto: Rafa Garcia.

Dat er in Lauwersoog eindelijk weer eens kleurringen worden gezien doet mij deugd want dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Eddie Douma ontdekt 2 van de bovenstaande jongen maar ook w-KK. Dit is 1 van de weinige vogels die als broedvogel op een dak is geringd. Deze vogel heeft al een aardige staat van dienst, want het werd elk najaar in Lauwersoog afgelezen van 2007 tot nu.

Dan werd er op 11 augustus ook een vondst gedaan van een gekleurringde visdief onder een elektriciteitsdraad in de Eemshaven. Dat was mijn 1e geval van deze bewezen oorzaak. w-ECZ was daar wellicht al eind juli tegen de bliksemdraad aangevlogen. Op 11 juni had deze vogel nog 2 eieren en 1 jong en een geringde partner. Of het broedsel voor de botsing met de draad al groot is geworden is niet duidelijk.

Maar dan: de belangrijkste melding kwam uit een zogenaamde Salt-pan uit Spanje. Een jonge vogel van het broedeiland te Delfzijl heeft het binnen 5 weken klaargespeeld om naar de Middellandse Zee te vliegen. Door een fanatieke Spaanse aflezer wordt daar ook een foto van gemaakt en na die beelden is duidelijk dat w-N2 na 18 juli al redelijk vlot naar Cadiz is vertrokken. De Saltpans zijn ondiepe waterbakken waar zoutwater in wordt gelaten om na verdamping zout te winnen. Het zijn volgens mij niet echt voedselrijke watertjes waar de sterns zelf in vissen maar wel ideale rustplekken na een dag lang vissen op open water. Dat is toch al gauw 2000 km vliegen. Hele normale afstanden voor deze soort, maar ik ben erg blij dat ik tot besluit van dit seizoen zo’n gave melding binnen heb.

Volgend jaar vast meer!!

Derick Hiemstra

Zondag 31 juli 2011

Einde seizoen nadert

In de 3e week van juli werden in de Eemshaven nog 3 volwassen sterns gevangen bij hun nest. Een stelletje Noordsen die op een gevaarlijke wegrand zaten met 1 ei dat later bleek aangepikt te zijn. Een lastig stelletje, qua meten en wegen tenminste. Op basis van biometrie kan je redelijkerwijs al snel zeggen wie de vrouw is en wie de man, maar bij dit stel zijn de verschillen zo miniem dat die niet kan leiden tot een volledig betrouwbare determinatie.Misschien lukt dat bij een latere observatie.

2011 07 31eemshaven

Ook wordt er een visdief gevangen die al een ring draagt. Dit beestje kroop uit het ei in 2000 te Schiermonnikoog. Dat was een uitzonderlijk goed jaar voor de visdieven daar, er zijn toen enkele 100-den geringd door Jan Veen. Deze vogel was in 2008 en 2010 al afgelezen te Lauwersoog, maar dus nog niet eerder in onze kolonies opgevallen.

Dit was de 115e en laatste adulte vogel die ik dit jaar heb geringd. Een super aantal wat ik nooit eerdere haalde binnen 1 broedperiode. In deze weken werden ook nog een paar jongen gevangen maar dit zijn echt de laatsten die het gehaald kunnen hebben, want een dikke 10 dagen later is de kolonie opeens netjes gemaaid…. De grote meute was allang vertrokken maar de late vestigers zijn op deze manier wel snel ontmoedigd.

In Delfzijl zaten nog steeds vogels op eieren maar die ga ik niet meer benaderen denk ik. Er loopt teveel jong spul rond dat graag van de boot af wil maar dan niet meer terug kan.

Aan de voet van de dijk worden ondertussen wel de meest interessante vogels opgezocht; de kleurringen van de 1e onderzoeksjaren. Ik schreef al eerder over de staat van deze ringen, wanneer ik deze vogels gevangen had. In Delfzijl is het niet te doen om die allemaal weer te vangen, dus is het aflezen erg belangrijk geworden.

2011 07 31w kpOp deze manier kan ik sommige vogel in de database weer tot leven wekken. Als het mij lukt om de metalen ring af te lezen, kan ik bewijzen dat ze weer een jaar (of meer ) ouder zijn geworden. Dat lukt mij in deze periode bij tenminste 30 vogels. Op een totaal van 112 teruggekeerde vogels is dat natuurlijk een hoog percentage.

De topper hiervan is een vogel die al jaren prijkt op de 1e ringpagina over visdieven, die op deze site in de lucht ging. W-KP is een vogel die geringd is op het dak van KPN aan de Protonstraat. Het lukt Rob Voesten en Klaas om deze vogel zo dicht te benaderen bij de Hoornse Plas dat ze het metalen nummer kunnen checken. Na het ringen was deze vogel alleen in 2007 te Lauwersoog gezien, en daarna niet weer.

Doet mij er weer eens aan herinneren dat ik alweer 5 seizoen met deze soort bezig ben. En dan is het geen wonder dat ik ook jongen van mijn 1e onderzoeksjaren tegenkom die ik in eerdere versies van een weblog heb beschreven. Wel grappig om te bedenken dat sommige pluizige beesten die ik feitelijk vanaf de geboorte in beeld heb nu voor het eerst opduiken om stoer te doen voor de vrouwtjes. Voor mij zijn ze nog een beetje klein en onervaren, maar dat zien sommige vrouwtjes niet. Die kennen de betekenis van W-V0 niet.

Ik wens ze veel succes de komende jaren. Het zal nog lastig genoeg worden, de industrie rukt maar op. En compenseren is een hele kunst. “Kost geld, ja, “!..

Woensdag 13 juli 2011

Vervolg vangacties

Na mijn laatste weblog was ik in de veronderstelling dat ik feitelijk klaar was met ringen. Op 4 juli heb ik de 2e controle gedaan op het dak aan de Kluiverboom. Er werd 1 dood jong gevonden en nog 3 levende vogels, de rest vloog al mooi om mij heen. De vogels die ik nog in handen kreeg had ik 14 dagen eerder geringd als donsjong. Ze kregen nu een kleurring om hun poot, ook was er nog een beest dat ouder was maar nog helemaal geen ring droeg. Vorige keer goed verstopt, denk ik dan. In totaal hier 18 jongen geringd en er vliegen minstens 8. Dat is een heel goed seizoen. Een dag later kom ik in de kolonie van de Eemshaven vrij veel grote jongen tegen. Sommige van hen worden gevoerd door gekleurringde sterns.

2011 07 13noordsesternEen extra controlemoment voor het sexen van de door mij geringde vogels. Als beide vogels bij de jongen zijn is vrij snel duidelijk wie het mannetje is. Onder die observaties blijft telkens 1 noordse stern stevig op haar nest zitten vlak bij mijn auto. Ik kon het toch niet laten om dit vrouwtje te vangen en later gaat ze door het leven als w-L1. Een week later heeft ze bewezen waarom ze zo stevig bleef broeden, het enige ei is uitgekomen. Ook zitten er nu wat Delfzijl-vogels in de kolonie. Die zijn daar mislukt en gaan het seizoen wellicht nog een doorstart geven.

Ik krijg een vliegvlugge noordse stern te pakken die nog niet geringd was door Lex en die kan zich nu de drager noemen van een nieuw type codering 1|X . Bij deze ringen is een extra lijn aangebracht om zo de controle te hebben over het verkeerd aflezen van codes als X9 en 6X. Daarvan wellicht later eens plaatjes.

Aflezen is wel heel cruciaal in dit project. Ik kan 1000 sterns ringen maar als nooit iemand ze meldt dan kom ik niets verder met mijn onderzoek. Daarom ben ik ook blij dat een vaste groep enthousiastelingen mij bijna wekelijks meldingen bezorgt van onze visdieven. Vaak gaat dat over bekende vogels, soms over een visdief die ik dit jaar nog niet eerder heb gezien. W-SN is zo’n voorbeeld, dacht ik tenminste. Bij thuiskomst blijkt de code die ik had genoteerd helemaal niet gebruikt te zijn. Een week later kom ik er achter door hem te vangen. De code blijkt SM te zijn, maar door slijtage is dat verschil niet meer goed zichtbaar. Hij krijgt nu een betere ring die ook langer leesbaar is. Op deze dag vang ik op 9 nestjes, toch nog even 9 volwassen vogels. Op SM na, allemaal ongeringd. Veel nieuwe onbekende vogels die waarschijnlijk later binnengekomen zijn of ergens anders mislukt zijn.

Terwijl er al meer dan 300 jongen uitgevlogen zijn rondom de parking, zijn er nu dus ook weer nieuwe eieren en al de 1e kleine jongen. Er zit dus nog een leuk staartje aan het vangseizoen.

Op Lauwersoog zou je de komende week de 1e families tegen kunnen komen met vliegvlugge jongen, maar het zou ook kunnen dat ze langer in hun eigen regio blijven. Die van Delfzijl doen dat zeker, Eemshaven vaak ook wel, maar stadse vogels kan je al snel aan de kust verwachten. Ik ben benieuwd wie het eerst een geringd vliegvlug jong buiten zijn eigen kolonie ziet.

Maandag 27 juni 2011

Week 5

Deze week stond erg in het teken van broedsucces bepalen. De start was voortvarend; op het Alfa College wordt een mooi aantal van 17 jongen van Visdief geteld en geringd. Nooit eerder werden daar door mij zoveel jongen aangetroffen. Hopelijk lukt het plaatselijke fotografen en of vogelaars in de buurt van Kardinge weer om eens een kleurring van mij op een plaatje te zetten. Over een kleine 2 weken vliegen de oudste jongen namelijk al rond.

2011 06 27visdief

Omdat de visdief dit jaar mooi op tijd is begonnen is het zaak om in zo kort mogelijke tijd de kolonies te bezoeken en de jongen te ringen. Over meerdere jaren zullen de sterkste vogels immers terugkeren om hier zelf broedvogel te worden. Vaak komen ze terug naar exact dezelfde plaats als waar ze geboren zijn.

Woensdagmiddag is het dak van LIJNCO aan de beurt in Vinkhuizen. Eerst een kort bezoek aan de buren van KPN maar daar was ook dit jaar niet succesvol gebroed.

2011 06 27 F0noordsesternDes te meer op de mosgronden van de verschillende daken bij de speciaaldrukkerij. Na de nodige procedures worden we toegelaten om via een luik de jongen op te zoeken. Deze jongen vallen zeer slecht op tussen die verschillende kleuren grind maar we hebben uiteindelijk 80 jongen geteld en daarvan 63 geringd. De kokmeeuwen waren ook een beetje succesvol geweest en daarvan werden uit 2 nestjes 3 jongen geringd. Misschien komt Klaas die later weer tegen in de parkjes als hij meeuwen gaat aflezen.

De meest omvangrijke actie was in Delfzijl. Voordat het team compleet is werden er nog 2 verlaten sterns gevangen. Een noordse stern die tussen de bandensporen nestelt, was al geringd in 2002 en is de afgelopen jaren een paar keer gezien. Dan is er nog een volwassen visdief die vanaf de boot zich laat opjutten om zich op de oude buizerd te storten.

Dan een dik uur later zijn we met 4 man naar het broedeiland gegaan om de meeste visdieven te ringen. Bij het vorige bezoek werden er al 31 jongen geringd en daarvan komen we nu nog een stuk of 6 tegen. De rest verstopt zich goed of is ondertussen bezweken aan al die regenbuien. Nadat we een dikke 100 jongen gevangen hebben, moeten we, mede door het weer, de actie afbreken om de aanwezige broedsels niet te lang te verstoren.

In principe zit mijn ringseizoen er al op nu de meeste vogels zonder oponthoud hebben kunnen broeden. Alleen de Noordse Stern hoort nog een leuk staartje aan dit topjaar te geven want veel jongen komen er niet van de Nederlandse bodem, dus zou het erg leuk zijn als er een locatie is waar meer dan 40 jongen groot worden.

Maandag 20 juni 2011

Week 4

2011 06 20derickDe jongen zijn al ruimschoots aanwezig en dat betekent dat mijn vangseizoen al bijna voorbij is. In een compact seizoen als deze heb ik dus maar 4 weken veelvuldig kooien kunnen zetten bij nesten met eieren. Met jongen kan je de ouders niet meer vangen op mijn vertrouwde manier.

Om toch nog wat extra info te krijgen hebben we wat nieuws geprobeerd in de Eemshaven. Een oude opgezette buizerd is een paar korte periodes(15 minuten) in de kolonie gezet om te kijken of de predator ook werd aangevallen. De vanginstallatie werkte als de tierelier en binnen de 1e periode hebben we 10 vogels gevangen.

Soms werden daarbij noordse sterns gevangen die in de afgelopen weken al werden geringd, maar toch ook weer veel ongeringde broedvogels werden verschalkt. Van de 27 gevangen vogels was 1 noordse stern al geringd in eerdere jaren. En weer een vogel van de Juliana kwelder aan de Groninger noordkust. Dit was een mannetje die al enkele jaren in beeld was maar voor het laatst in 2008 werd afgelezen in Delfzijl.

Van alle sterns was meer dan 80% van het mannelijke geslacht. De vogels met de meeste hormonen reageerden dus het felst. Visdief ECK maakte het wel erg bont, na het loslaten liet ze zich binnen 2 minuten weer vangen met dezelfde methode. Een ongekend succes dat het 100tal gevangen vogels dit seizoen completeert.

2011 06 20noordsesternOp vrijdag wordt nogmaals gekeken in de Eemshaven, er zijn veel jongen en sommige noordse sterns die bij kleurringvogels horen werden nog door mij geringd. Ook de Visdief is hier erg succesvol, er lopen meer dan 180 jongen rond. 1 broedvogel wordt gevangen op haar 2e nest, het eerste was verloren gegaan na een hevige regenbui. Vreemd, want het is een erg ervaren vrouwtje van 1999. Een visdief die wij al meer dan 20 keer gezien hebben en eigenlijk elk jaar met jongen.

In Delfzijl is het beeld veel wisselender. Rondom de gebouwen was alles verlaten, zelfs F3 heeft alweer een baltshouding op een plek waar zijn jongen niet kunnen zijn. Het vermoeden werd dus bevestigd, ze hadden een slechte plek en de buren waren al mislukt. Dan is het moeilijk opvoeden in je eentje. De beide ouders staan nu langs de dijk maar worden later ook weer in het RATTENhoekje terug gezien. Daar zijn toch weer wat nieuwe vestigingen van ongeringde vogels en ook van een vogel die vorige week nog aan de schermdijk zat.

De aflezingen langs de schermdijk bewijzen dat veel mislukte vogels nog in deze buurt blijven. Ook worden er visdieven afgelezen die geringd zijn als nestjong in 2009. Dat noemen ze recruits; vogels die voor het eerst terugkomen naar hun geboortegrond en maar zelden succesvol broeden in hun 1e broedseizoen.

2011 06 20schermpier

Opnieuw een aanwijzing dat het ringen van jongen loont als je een meerjaren onderzoek doet.

Zaterdag 11 juni 2011

Week 3

2011 06 11ringNou, CHR zoekt het wellicht net als zijn buren in wat hogere sferen, want ze zijn inmiddels na een dikke week toch vertrokken. De meeste onvoordelige nestplekken rondom het gebouw van Wagenborg zijn verlaten. Op 1 uitzondering na, F3 en partner hebben vlak langs de weg een stel 1dagskuikens lopen. Dan moeten ze toch tenminste 23 dagen hun nest hebben bebroed, maar van al die andere 40 stelletjes is nog geen jong te zien.

Op 8 juni is een kort bezoek aan de Eemshaven gericht op kleurringdragers die een slechte versie gekregen hebben in 2007 of 2008. De witte coating van de ring is al erg aangetast waardoor de ring van een afstand niet meer leesbaar is. Vaak lukt het mij wel om de metalen ring in beeld te krijgen, maar voor het project is het zaak om vogels met dezelfde ‘terugmeldkans’ binnen je analyse mee te laten tellen.

Helaas wordt maar op 1 van de 4 nesten een ring gevangen die vervangen moest worden. Maar hierdoor krijgt deze RAS-vogel wel weer een 2e leven. 3E wordt omgedoopt tot EHH. En deze wordt later in de week gezien met zijn of haar 1e jongen dit jaar. Knap, want ook deze vogel zit maar 1,5 meter uit de asfaltrand maar ze hebben bescherming gezocht van het gaas. Soms komt de staart onder het gaas door.

Op zaterdag is Delfzijl eindelijk weer eens de bestemming van onze ringploeg. Het broedeiland wordt voor het eerst bezocht onder ideale weersomstandigheden. Er lopen 10-tallen jongen rond van een week oud, maar de meesten zijn pas eind deze week geboren. Er zitten nog genoeg vogels op eieren en dus gaat 1 team zich bezig houden met kooien plaatsen terwijl 2 ringers de jonge kokmeeuwen alvast van een metalen ring voorzien. Binnen 20 minuten zijn we weer van de boot af om van een afstand de kooien in de gaten te houden. Vandaag is die vangmethode goed voor 10 volwassen vogels. Van de geringde vogels even wat details:

Z***105 is als nestjong geringd op het dak van het Alfa College Lewenborg, stad Groningen. Dit is voor mij de 1e visdief die binnen mijn project als jong geringd is en nu als broedvogel zich laat vangen. Maar nog interessanter; de 1e vogel die vanuit het ‘binnenland’ zich lijkt te vestigen aan de zeedijk. Ondanks alle aflezingen is dat nog niet eerder geconstateerd.

2011 06 11zwartkopmeeuwEen andere vogel draagt een Spaanse ring. Van eerdere Spaanse ringen is bekend dat het vaak onze eigen vogels zijn die daar in september zijn geringd op weg naar nog zuidelijkere streken. Dit exemplaar was nog niet bekend hier. De 3e vogel die al een ring droeg was vorig jaar een broedvogel van de Eemshaven railkolonie.

W-C0F is een Delfzijl vogel die vorig jaar gevangen werd op de rotonde, ze hadden een nest achter een betonnen stootblok op het nieuwe asfalt. Daarnaast nog 5 ongeringde visdieven. Maar het spektakelstuk van vandaag was een 3ekj Zwartkopmeeuw die op een visdiefei zat. Waarschijnlijk een teken samen met zijn leeftijd dat het een probeerselnest is.

Er zijn meer vogels die wat proberen, maar dan ook letterlijk op de rand van de boot. W-9J wordt hier afgelezen. Dat is een jong uit 2009, die nu waarschijnlijk voor het eerst terug is in zijn geboortewateren.

De kolonie noordse sterns is deze dag volledig leeg aangetroffen, dwz dat de verstoring door een rat de overhand heeft gekregen en de laatste stelletjes zijn vertrokken. Hopelijk komen ze nog ergens anders tot broeden. Op zich hebben ze nog genoeg tijd, maar of ze nog genoeg energie hebben?

Langs de schermdijk zitten 2 eenzame stelletjes Noordse stern, die ook onervaren zijn gezien hun keuze voor de nestplek. Van beide nesten heb ik die dag het mannetje geringd.

Ook in de Eemshaven krijgen we nog 4 sterns te pakken, waarvan de leukste al een ring van 1992 draagt. Een Friesche stern want die werd destijds door mijn vader geringd met een schoolklas over het wad. Paesumerkwelder was toen een plek waar wij elk jaar een paar sterns ringden. In al die 19 jaar is er geen melding van gekomen behalve mijn aflezing van de metalen ring op 13mei dit jaar. Ook hier een bijvangst van een kokmeeuw, deze werd als broedvogel in 1996 al geringd bij de vloeivelden van de Suiker Unie, Hoogkerk.

2011 06 11spoor

De week wordt besloten met een ochtend vangen met 6 kooien tussen de rails bij Sealane. Geen ringen dit keer, dus allemaal nieuwe vogels voor mijn project. Die teller loopt aardig op ondertussen; ik heb 43 nieuwe kleurringen uitgedeeld bij de Noordse Stern en 36 bij Visdief. Samen met de aflezingen van eerder geringde vogels kom ik dan op 100 visdieven en 80 noordse sterns.

Dank zij mijn helpers en aflezers natuurlijk !

Zaterdag 4 juni 2011

Week 2

2011 06 01 2234noordsestern rf Deze startte op een woensdagmiddag in de Eemshaven. We kunnen daar na toestemming van de eigenaar een gigantisch terrein op om te kijken naar de aantallen broedvogels. Hier blijkt een vrij grote kolonie Noordse sterns te gaan vestigen. Op deze soort wordt vandaag succesvol gevangen. De eieren zijn vaak net iets anders dan de visdieven. De vlek is iets meer uitgespreid en heel vaak neigt de kleur naar blauw. Maar er is veel variatie zelfs binnen een nest. Om een goede kans te maken op Noordse Stern kies ik ervoor om eerst alleen kooien te zetten bij een nest met 2 eieren. In de 1e ronde levert dat 4 noordse sterns op inderdaad. RF laat zich mooi fotograferen vlak voor vertrek door een tijdje op mijn hand te blijven zitten.

In de 2e ronde gaan we ook 2 nesten bevangen met 3 ei en dat levert direct 3 leuke visdieven op; een nestjong van 2006 uit dezelfde kolonie. Zijn partner was vorig jaar al door mij geringd. En nog een ongeringde op het randje van het asfalt. Uiteindelijk komen er nog 2 vangsten bij , dat zijn weer Noordse Sterns maar daarvan heeft een stel wel 3 eieren.

Enkele dagen later starten we met een team ringers bij de kolonie in Delfzijl maar daar is onrust. De rat had weer toegeslagen en 1 slachtoffer daarvan was P6, een vogel van 2009. De schrik zat er dusdanig in dat we maar 2 vogels konden vangen. De 2e vangst droeg alweer een ring waardoor we zeker weten dat ie ook hier geboren is en dan wel in 2008. Hier zullen we nog wel een tijdje plezier kunnen hebben. Aan de voorkant van het gebouw worden nog eens 2 vogels gevangen maar dat koste veel tijd. Sommige vogels daar nemen niet de moeite om een nest te maken, gewoon plompverloren 2 ei op het asfalt.

Op deze vrije dag zijn we naar de luwte van de Eemshaven gereden om daar verder te gaan met vangen. Op het voorveld naast de voormalige Parking zitten meer dan 40 stelletjes noren en daarvan krijgen we een aanzienlijk deel in beeld of in de kooi. 12 vangsten, 10 zijn nieuw voor mij. Verder wat pogingen gedaan om visdieven te ringen, dat lukt 5 keer. 2 eerdere geringde vogels zijn afkomstig van Delfzijl en Eemshaven. De 3e keer deze week vangen we meer richting het kantoor tussen de rails.

Deze vogels zijn meer getraind in verstoring maar ook in terugvechten. dat levert enkele fysieke confrontaties op, gelukkig heb ik geen kaal hoofd. Noordse stern lukt 5 keer en weer een jong van de schermdijk uit het topjaar 2008, die nu dus broedrijp blijkt te zijn. Bij de visdieven(8) zitten 2 geringden van de Eemshaven.

2011 05 30ponton

Nog even polshoogte wezen nemen in Delfzijl en dat brengt geen positieve gevoelens met zich mee. De kolonie staat onder druk, en als daar niet snel wat gebeurt loopt deze snel leeg. Op de boot ziet het er goed uit, kleine jonge visdieven zijn in beeld en veel lopende kokmeeuwen. Ook zit er een Zwartkopmeeuw te broeden!

Op de terugweg nog een aflezing van 4P, waarvan ik al gezien had dat het nest leeg was net als die van de 18 jarige noordse stern waar ik vorige keer mee afsloot. Geen kans meer om te vangen. Volgend jaar maar weer, of gaat ie nog verkassen naar de Borkumlijn? Tussen de rails zit ook nog een kansloze visdief die vanaf nu verder door het leven gaat als CHR. Een christelijke vogel, maar zijn buren hebben het beter voor elkaar; allemaal naast elkaar op het dak.

Zaterdag 28 mei 2011

Eerste vangweek

Afgelopen week zijn de eerste vangpogingen gedaan op de broedende sterns in Delfzijl en de Eemshaven.

Dit jaar waren de vogels mooi op tijd terug aan de grond en dus zijn er in de eerste dagen van mei al verschillende sterns afgelezen met ringen van eerdere jaren. De teller staat al weer boven de 100 verschillende vogels met een kleurring. Ook dit jaar weer een verrassende wending en dit keer al vroeg in het seizoen; de vogels gaan massaal op het broedeiland zitten maar die is al aardig vol door broedende kokmeeuwen. Daarom wordt door veel vogels een andere plek gezocht en dit lijkt gevonden in de Eemshaven.

Op het voormalig parkeerterrein van de Borkumlijn zitten al halverwege mei vogels op eieren. Dat was vorig jaar ook wel een beetje zo, maar veel later in het seizoen.

De 1e vangdag is een hele korte, gericht op vogels die op plekken zitten die hoogstwaarschijnlijk niet uitgebroed worden. In de Eemshaven worden 2 visdieven geringd. Later wordt een engels geringde noordse stern gevangen. Dit betreft hoogstwaarschijnlijk gewoon een Nederlandse vogel die in de nazomer van 2003 op een hoogwatervluchtplaats bij Middlesbrough wordt gevangen door een team onderzoekers. Van deze plek zijn al meer sterns in Delfzijl gevangen of afgelezen. Ze krijgt er nu een kleurring bij, het was een onbekende ring voor mij tot deze week.

2011 05 28parkeerterrein

Ook in Delfzijl wordt de 1e noordse stern gevangen en nog wat aflezingen gedaan. Op dinsdagavond 24 mei ligt tot onze verbazing een aantal sterns dood in de kolonie van Delfzijl. Waarschijnlijk een spoor van een rat. Die avond worden er 2 sterns gevangen die nog geen ring dragen.

2011 05 28noordsesternOp vrijdagmiddag ben ik wat langer in Delfzijl. Vaak zijn in het begin van het seizoen vogels erg opportunistisch en zitten ze gewoon op een kuiltje in het asfalt op het terrein van Wagenborg, of net naast de bandensporen van het weggetje naar de schermdijk. De ervaring van vorige jaren is dat die broedsels zelden uitkomen maar in ieder geval geen jongen groot brengen. Daarom vang ik nu deze vogels in een eerder stadium dan normaal. We willen weten of ze zich daarna weer op zulke plekken gaan vestigen of vertrekken naar elders. Vorig jaar leverde dat verrassende gegevens op van wegtrek door het binnenland en zelfs tot aan Noord Holland.

Na een paar pogingen heb ik 2 visdieven geringd en 7 noordse sterns gevangen. De laatste Noor had al een ring om die ze gekregen had van mijn vader. Ze is uit het ei gekropen op de kwelders boven de Westpolder in 1999.

Bij vertrek blijkt een nog oudere vogel zich bij de nesten te bevinden maar die is niet aan de beurt om te broeden. Misschien wordt ie een andere keer gevangen, als ie dan nog niet verstoord is tenminste. De partner zit namelijk op een nest naast de weg.

Derick Hiemstra
Koartwald 13
9283 TW Surhuizum
06 54263752
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Free Joomla! templates by Engine Templates