mussen en vetbollen

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator: hdelange

Locked
User avatar
meeuwiss
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 553
Joined: 30 Apr 2002, 23:00

mussen en vetbollen

Post by meeuwiss »

Dagelijks veel mussen in de tuin is tegenwoordig een zegen, maar bij ons zijn ze wel erg dominant aanwezig, vind ik. Opgehangen vetbollen zijn binnen twee dagen door onze 45-60 mussen weggewerkt.

Jaren geleden hadden we alleen mezen die aan de vetbollen hingen. Onze plaatselijke mussenpopulatie heeft nu ook het kunstje geleerd en dit per traditie doorgegeven. Binnen een mum van tijd hangen ook zij ondersteboven aan de vetbol- en pindazakjes, waardoor de mezen, groenlingen, sijsjes aan het kortste eind trekken en wegblijven.
Na lang observeren heb ik een zgn. vetbolhoedje ontworpen om de mussen te slim af te zijn. Mogelijk hebben jullie ook dezelfde problemen bij wintervoedering?

Je neemt een doorzichtig plastic Autobar drinkbekertje van 250 ml. Doorzichtig, zodat de mezen de pinda's of vetbol kunnen zien na landing. Met een verhit aardappelschilmesje snij je het bekertje 5 cm vanaf de bodem gerekend door midden. Maakt met het mesje een gaatje in de bodem van het gehalveerde bekertje voor het ophangtouwtje. Trek het uiteinde van het vetbolnetje door het gaatje. De vetbol heeft nu een hoedje, dat bovendien in hoogte instelbaar is.

Bijkomend voordeel: vetbol blijft tijdens regen droog!

Let op: alleen mezen lukt het te landen, mussen kijken snavelknarsend toe en moeten het weer doen met rijst en volkorenbrood.

Kennen jullie dit probleem en bestaan er betere oplossingen tegen dit euvel?

GUIDO
User avatar
alcovanklinken
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 173
Joined: 14 Nov 2005, 00:00

mussen en vetbollen

Post by alcovanklinken »

een mooi bericht, over de lerende mussen (je ziet: voer blijft de belangrijkste prikkel om nieuwe dingen te leren). Misschien maakt het voor de aantrekkelijkheid voor mussen ook uit waar je de vetbol neerhangt. Mussen zijn liefhebbers van open gebiedjes met hier en daar schuilmogelijkheden. Wanneer je een vetbol middenin een struik of op een andere besloten plek hangt, haken de mussen misschien wel af. Je ziet de vetbol dan ook niet meer, dus of je dat als waarnemer wilt...


Alco van Klinken
User avatar
meeuwiss
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 553
Joined: 30 Apr 2002, 23:00

Post by meeuwiss »

Hoi Alco,
Bedankt voor je reaktie en je complimenten! Uit de praktijk blijkt dat huismussen erg behendig zijn. Wanneer de voedertafel leeg is, gaan mussen toch proberen op de vetbol met het plastic bekertje te landen, vanaf de grond of vanaf een tak in de buurt. Je ziet ze denken!

Enkele mannetjes - geen vrouwtjes - is het toch gelukt aan de vetbol te gaan hangen!! Voor een mus een hele prestatie, petje af.
In tegenstelling met wat jij voorstelt: ophangen in een besloten omgeving, is het juist beter de vetbol hoog en zo open mogelijk op te hangen. Op een kolibrie-achtige manier fladderen, zonder afzetpunt, gaat huismussen erg moeilijk af. Kost meer energie dan het kortstondig eten van de vetbol of het zaad.

Inmiddels is het noodzakelijk geworden de doorgesneden bekertjes te vervangen door complete plastic bekers van 250 ml. Hierin kan je de vetbol of het netje met voer nog dieper optrekken. Kool- en pimpelmezen weten ook deze hindernis te overbruggen, maar de huismussen beginnen nu toch moedeloos te worden, zie ik.
Al met al, huismussen zijn rasopportunisten en niet voor een gaatje te vangen. Door deze eigenschap- een oneindig aanpassingsvermogen - weten ze zich prima te handhaven.
Mijn advies is dus nu: gebruik gave drinkbekertjes van 250 ml om jullie vetbollen en zaadnetjes te beschermen. Hang er ook 1 op voor de huis- en ringmussen! Succes voor als het gaat vriezen.
Guido Meeuwissen
Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 37 guests