vroege kramsvogels

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
alcovanklinken
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:173
Lid geworden op:14 nov 2005, 00:00
vroege kramsvogels

Bericht door alcovanklinken » 26 sep 2012, 14:16

Nu de echte herfst al begint met storm, regen en bijbehorende trekvogels, is het goed om nog even stil te staan bij de nazomer. Voor mij was het meest opvallend dat er veel groepjes kramsvogels al vanaf eind augustus te zien waren. Nu worden ook op allerlei trektelposten grotere aantallen gezien, maar een intrigerend punt blijft: waar komen de vroege kramsvogels vandaan?
Ondanks eerdere oplevingen als broedvogel in gebieden rond Groningen, is hij daar de laatste jaren veel (bijna) verdwenen: eigen vogels zijn het dus niet. Wat is hun oorsprong dan wel?

Groeten,


Alco

Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen

Re: vroege kramsvogels

Bericht door Aart » 27 sep 2012, 15:43

Ha Alco,

Hoewel de aantallen van jaar tot jaar flink kunnen verschillen geeft trektellen.nl inderdaad aan dat in 2012 veel meer dan gemiddeld Kramsvogels geteld worden.
Ik denk niet dat dit opeens Kramsvogels uit onbekende gebieden zijn, maar ik denk dat de Kramsvogels dit jaar gewoon eerder zijn. Waarom? Misschien wel vanwege een slecht broedseizoen in Scandinavië. In Scandinavië was het net als bij ons een koud en nat voorjaar met als gevolg weinig insecten, dus weinig larven, rupsen e.d. Een Zweedse vogelaar die ik op Gotland (Zweeds eiland) tegenkwam had het over een 'silent spring' en noemde het het slechtste jaar van de 20 jaar dat hij op Gotland naar vogels keek. Als de vogels geen jongen hebben, heeft het misschien weinig zin in de broedgebieden te blijven.

Gr. Aart

martijn
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:187
Lid geworden op:23 apr 2010, 21:38

Re: vroege kramsvogels

Bericht door martijn » 29 sep 2012, 21:37

hoi,

Volgens mij heeft de late vorst er mee te maken. Bepaalde bessen zijn er nauwlijks of niet. Bepaalde trekbewegingen heeft toch vaak met voedsel te maken en niet met wel of niet succesvol broeden.

Groet
Martijn bakker

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten