Page 1 of 2

Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 29 Nov 2012, 20:48
by anaburen
Vandaag fietste ik door het Noorderplantsoen. Van verre hoorde ik al die roep die je doet denken aan vakanties in verre landen.
He, hij is er weer, dacht ik en zette mijn fiets een standje hoger om hem op tijd te kunnen betrappen met mijn camera.
Bij de mannenpisbakken zette ik mijn fiets neer, want daar zat ie. Anders zou ik daar natuurlijk niet mijn fiets geparkeerd hebben.
Maar hij was wel heel vreemd groen, met een turkooise lange staart.
Snel een fotootje maken, voordat ie wegvliegt. Maar hij ging er vrijwel meteen vandoor en ik heb hem niet meer teruggevonden.
Maar direct nadat ie wegvloog, vloog er NOG een papegaai uit die appelboom. Dat was 'Randy' de Senegalpapegaai, een van de oudste bewoners van het Noorderplantsoen.
Hij heeft eindelijk een maatje gevonden!

Ik moest even naar de Selwerderhof, omdat daar eergister Pestvogels zijn gesignaleerd. En Pestvogels zijn natuurlijk toch nog iets interessanter dan papegaaien in het Noorderplantsoen. Ik vond er drie Pestvogels! Eerlijk gezegd vonden zij mij, want ik struikelde er per ongeluk over.

Daarna toch nog weer even naar het Noorderplantsoen. Kijken hoe het met de papegaaienromance ging.
2012-11-29_papegaai.jpg
2012-11-29_papegaai.jpg (202.83 KiB) Viewed 20774 times
Ik hoorde hem al van verre. Die hartverwarmende tropische vakantieroep. Maar dat bleek een Spreeuw te zijn. Een beetje gepikeerd wou ik weer wegfietsen. Maar toen vloog er ineens een papegaai voorbij, met een heel lange staart. Hij landde aan de overkant van het water op de bast van een boom. Met ingehouden adem zag ik dat hij weer terugvloog naar een wilg aan de kant van het pad waar ik stond. Hij scharrelde er nog even wat rond en verdween toen in een holletje.

Het is de negende wilg, gezien vanaf de Kerklaan. Randy heeft zijn holletje in de eerste wilg, gezien vanaf de Kerklaan.
Mooi toch?

Ana

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 30 Nov 2012, 21:31
by arenaria
Ik vind het een beetje lastig om het op de foto's te zien, maar het maatje van Randy (die het tot nu toe met een takje moest doen) lijkt me een onvolwassen Halsbandparkiet. Deze soort is een plaag in Amsterdam-Zuid en Den Haag.
Ik denk niet dat het tot eieren gaat leiden, want de Senegal en de Halsband zijn niet bijzonder nauwe verwant.
Maar leuk voor Randy, en leuk voor het Noorderplantsoen. De Alexanderparkiet die er jaren zat, is al tien jaar niet mee gezien.

Jan Allex

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 30 Nov 2012, 22:37
by martijn
Hallo Ana en Jan Allex,

Ik ben minder enthousiast over dat "buutlands spul" En het is maar goed dat het niet tot leggen komt. Ik zeg maar zo "Eigen vogels eerst" :wink: Iedereen weet inmiddels wat er kan gebeuren als je soorten introduseert. Het kan voor de inheemse dieren en planten grote gevolgen hebben. Maar dat hoef ik niet uit te leggen hoop ik.

Groet
Martijn Bakker

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 01 Dec 2012, 19:13
by anaburen
Gister en vandaag nog maar weer eens wezen kijken hoe de romance zich verder ontwikkelt.
Randy zit de godganse dag op een tak bij het holletje van de Halsbandparkiet kunstjes te vertonen, zich te wassen en vooral keihard te roepen. Net zolang tot de parkiet tevoorschijn komt. Dan vliegen ze samen gezellig door het plantsoen.
2012-12-01senegalpapegaai-halsbandparkiet.jpg
2012-12-01senegalpapegaai-halsbandparkiet.jpg (291.41 KiB) Viewed 20627 times
Ze hebben het leuk met elkaar en hiervan zullen geen baby's komen, dus het lijkt mij een prima ontwikkeling zo.

Ik sprak vandaag met een dame die vertelde over haar dochter die vlak bij het plantsoen woont. De dochter heeft een Agapornus in een kooi. Als het raam open staat komt Randy er even buurten.

Martijn, ik begrijp natuurlijk dat exoten schade kunnen aanrichten en dat het niet wenselijk is dat die zich hier vermenigvuldigen.
Is er ooit wel eens onderzoek gedaan naar de schade die bijvoorbeeld de specifieke soort Halsbandparkiet, die zich nu zo vermenigvuldigd heeft, in het westen veroorzaakt? Daar ben ik erg benieuwd naar.

Ana

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 01 Dec 2012, 23:22
by martijn
Hoi Ana,

Op internet is wel het een en het ander te vinden over de gevolgen.

Groeten,
Martijn.

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 02 Dec 2012, 11:28
by jhvenema
Hoi Martijn,

Desgevraagd heb ik even wat gegrasduind op het internet. En wat blijkt: uit de meest serieuze sites komt naar voren dat de negatieve gevolgen van de Halsbandparkiet erg meevallen en/of nog helemaal niet bewezen zijn!

Zie bijvoorbeeld een (literatuur)studie over gevolgen voor avifauna en jonge kastanjeknoppen in Bomen # 7 (2009), kijk m.n. op pagina 15: https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... lKhO2gcWOQ.
In Nederlandse steden vallen de gevolgen dus erg mee.

In België, waar de aantallen Halsbandparkiet veel groter zijn, lijkt deze exoot mede door zijn vroege broeden (verkenning nestholtes eind November, eileg Februari) de Boomklever te verdringen: http://www.vliz.be/docs/Zeelessen/Zeela ... kieten.pdf
De onderzoekers van de Univ. Antwerpen stellen ook dat nader onderzoek nodig is om dit hard te maken.

Alhoewel ik zelf ook weinig opgewonden raak van exoten lijken me deze twee in het Noorderplantsoen een onschuldige en kleurrijke aanvulling op de Groninger avifauna!
By the way: we praten hier over de SOVON jaarvogel 2004. Ook hier een niet alarmerend vrij recent rapport uit 2010: http://www.sovon.nl/sites/default/files ... tentot.pdf
Groet, Jan Henk

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 02 Dec 2012, 11:44
by arenaria
In Barcelona broeden Monniksparkieten bij bosjes in de palmen in de binnenstad. Ik heb niet het idee dat ze daarmee andere vogels verdringen. Misschien een paar Huismussen (en ik weet dat dat gevoelig ligt, maar ik weiger mee te gaan in het idee dat de Huismus een bedreigde soort is).

Jan Allex

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 02 Dec 2012, 17:18
by anaburen
Ha Jan Allex, Henk Jan en Martijn,

Vandaag zelf ook maar even gegoogled. Ik vond deze website over dit onderwerp: http://www.invasieve-exoten.nl/index.html
Daar wordt dringend gewaarschuwd voor de schade die exoten kunnen aanbrengen aan de natuur, de gezondheid van mensen en de economie. Er is ook een link met boeken en onderzoek, maar, voor zover ik die kan beoordelen, gaat het om anecdotisch materiaal.

'Wat de overheid moet doen:
Op korte termijn: op basis van artikel 67 Flora- en Faunawet alle bejaagbare invasieve exoten aanwijzen als soorten die door provincies aangewezen zouden moeten worden als soorten die bejaagd zouden moeten worden.
Minister LNV zou provincies dringend moeten adviseren om alle soorten in hun verordening aan te wijzen. Bejaging van deze soorten stimuleren door schrappen van onnodige regels en bieden van financiële prikkels.
Op lange termijn: Flora- en faunawet aanpassen zodat Minister LNV zelf de soorten kan aanwijzen die bejaagd zouden moeten worden (dus: alle bejaagbare invasieve exoten).'
Preventief afschieten dus, voordat ze schade kunnen aanrichten.

Ana

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 02 Dec 2012, 19:58
by arenaria
Hoi Ana,

tja, duidelijk een door jagers gemaakte site ...

Jan Allex

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 02 Dec 2012, 21:58
by anaburen
Het is geen jagerssite, Jan Allex.
Maar ik heb de eigenaar van deze site uitgenodigd om hier op het forum te reageren. Dus misschien vernemen we nog iets van hem.

Ana

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 03 Dec 2012, 10:54
by harmjan11
Mooi zijn ze, die Halsbandparkieten (HBPs noem ik ze altijd). Privé kom ik veel in Amsterdam-Oost en daar zitten ze ook heel veel. Ze komen ook op voedertafels en -silo's. Met hun grote snavels zijn vooral de gaten in de silo's onoverkomelijk. Met hun voornamelijk groene verenkleed geven ze wel een lekker kleurtje aan onze avifauna. Maar ze kunnen ook verschrikkelijk krijsen! En ik heb ze ook nog nooit zien vluchten voor andere vogels (Buizerds en Sperwers komen ook gewoon in Amsterdam voor). Ben het wel eens met een aantal reageerders dat er maar niet meer moeten komen. Een strenge winter schijnt wel eens te "helpen" om de stand te decimeren.
En ik ben heel benieuwd waar het Groningse exemplaar vandaan komt. Heeft iemand daar ideeën over?

Harm Jan Kiewiet

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 04 Dec 2012, 11:18
by jhvenema
Ha Harm Jan,

In het hierboven door mij geciteerde Belgische artikel valt te lezen dat er sinds het ontstaan van de populatie al enkele erg strenge winters geweest zijn zonder dat de parkieten zware verliezen leden. Dit komt waarschijnlijk omdat de hier aanwezige ondersoort borealis ook aan de voet van de Himalaya voorkomt, tot op ca. 1.300 meter hoogte, en dus in zekere mate goed weet om te gaan met vorst.
Dus van decimering is zeker geen sprake in ons milde winterklimaat, zeker niet in de steden.

Groet Jan Henk

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 04 Dec 2012, 12:00
by Aart
Ik ben voor de komst van de Halsbandparkiet in Groningen!

A.

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 04 Dec 2012, 12:52
by arenaria
Ik ook, en wat mij ook intrigeert is waarom die enorme populatie in het westen van het land zich niet allang over de rest van Nederland heeft verspreid.

Jan Allex

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Posted: 04 Dec 2012, 14:58
by anaburen
Ha Klaas,
klaas wrote:Ik zou niet teveel aandacht schenken aan de visie op http://www.invasieve-exoten.nl/index.html Die site is duidelijk vanuit een beperkte visie opgezet (bv de soort Mens Homo sapiens is geen onderdeel is van 'natuur' [wat 'natuur' dan ook moge zijn]).
Ja, dat was mij ook opgevallen. Ik ben benieuwd wat de maker van die website, Wilfred Reinhold, voor gedachten heeft over de migratie van de Homo sapiens. Die leidt ook tot biologische homogenisering. Maar misschien vernemen we dat nog van hem, want hij heeft laten weten graag deel te nemen aan de discussie hier.

En Aart en Jan Allex: de Halsbandparkiet komt ook in grote getale naar Groningen hoor. Dat is duidelijk te zien op het aardige informatieve animatiefilmpje van Wilfred: http://www.youtube.com/watch?v=6K4lAJQekgo
Even copy / paste in je browser, want hij wil niet in een frame openen.

Ana