Pagina 1 van 1

soepganzen dezelfde kant op als soepeenden

Geplaatst: 01 dec 2013, 16:49
door alcovanklinken
Vandaag zag ik een groep van ruim 200 Grauwe ganzen bij Leinwijk op oogstresten fourageren. Van die groep was zo 'n 10% soepgans, het verenkleed in alle stadia tussen witte boerengans en wildkleed in. Ik ha nog niet eerder zoveel sopegans-achtige ganzen tussen ''wilde'' Grauwe ganzen gezien.
Dit beeld deed mij denken aan groepen ''wilde eenden'' die je 's zomers in het buitengebied tegenkomt. Langzamerhand zijn die (hier broedende) eenden ook een mengelmoes geworden met (voorheen tamme) wilde eenden. Bij nadere bestudering zie je (vooral bij woerden) bij een groot percentage ''soepeend-achtige trekjes'' in het verenkleed. Bijvoorbeeld een te brede witte halsring, afwijkende vleugelkleur of borstvlek. Door decennialange menging van wilde- en soepeend, ontstaat langzamerhand een intermediair verenkleed.

Te verwachten is dat zoiets ook zal gaan gebeuren (aan het gebeuren is) bij Grauwe ganzen. Ook hier zijn de wilde- en tamme variant onbeschaamd promiscu (hoewel ze per paar monogaam zijn!) en zal er een Grauwe soepgans ontstaan.
Tenzij de jagers straks, als grootschalig afschot van ganzen begint; een selectieve hekel krijgen aan de mengvorm en vooral die gaan afschieten. Zo zal de ene cultuurinvloed (mengen van tam met wild ganzentype), verstoord worden door een andere cultuurinvloed (afschot van ganzen). Het blijft moeilijk om in Nederland puur biologisch onderzoek te doen!

Groeten,

Alco van Klinken

Re: soepganzen dezelfde kant op als soepeenden

Geplaatst: 01 dec 2013, 21:28
door Aart
Hoi Alco,

Gisteren op de Sovondag toevallig een lezing van (soep)ganzentellers bijgewoond.
Er was een vraag vanuit de zaal of het aantal soepganzen toenam. Volgens de tellers was dit niet het geval.
Ik denk dat jagers inderdaad gericht op soepganzen en soepeenden schieten. Zij vinden het doorgaans 'nuttig' beesten die hier niet thuishoren een kopje kleiner te maken. :?

Groet, Aart

Re: soepganzen dezelfde kant op als soepeenden

Geplaatst: 02 dec 2013, 18:05
door arenaria
Nou - soep kan natuurlijk best lekker zijn. En grappig om te lezen dat de ganzen zoveel op mensen lijken (in hun gedrag, bedoel ik)!

Jan Allex