Vechtfuten

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
arenaria
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:1125
Lid geworden op:10 mei 2002, 23:00
Vechtfuten

Bericht door arenaria » 26 mei 2014, 10:33

Al meer dan tien jaar broedt een paartje Fuut Podiceps cristatus in het Reitdiep/Balkgat/Zwaaikom bij ons achter in de Schildersbuurt.
Altijd pais en vree, leuk meeliftende jonkies, balts, paringen en scholen doodsbange witvis als voer.
Twee weken geleden had ons paar drie jongen van een dag of 5 oud, toen er ineens een tweede paar Fuut verscheen, met drie jongen van een week, of zo.
Er brak een gevecht uit dat zijn weerga niet kende. Twee van de Futen spurtten op elkaar af, pikten elkaar, pakten elkaar boven bij de snavels vast, dreigden weer, raasden en tierden, het water spatte alle kanten op. Dit duurde wel 20 minuten, waarbij opviel dat ze elkaar onder water probeerden te houden met die snavels als een soort houdgreep. Een Fuut verdrinken is een hele klus, lijkt mij, maar het had er alle schijn van dat men dat beoogde.
Ondertussen zwommen de jongen piepend rond en deden de twee partners alsof er helemaal niet aan de hand was.
Wij dachten dat dit agressieve gedrag te wijten was aan overbevolking en daaruit voortvloeidende stress.
Groot was onze verbazing toen wij enkelen dagen na WOIII constateerden dat er nog maar twee jongen waren, en dat één van de Futen bezig was een jong aan te vallen, te pikken, onder water te duwen en weg te jagen. Kennelijk is dat laatste gelukt, want het paar zwemt nu met nog maar één jong.
Doden Futen hun eigen jongen? Voedselgebrek kan het niet zijn. Is dit ook stress, of is één van de ouderFuten niet helemaal gezond? Het valt op dat hij of zij ook dreigt naar meeuwen, Meerkoeten en eenden.

Jan Allex de Roos

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast