Spotvogels rond Haren

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
meeuwiss
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:553
Lid geworden op:30 apr 2002, 23:00
Spotvogels rond Haren

Bericht door meeuwiss » 28 jun 2015, 11:58

Dit voorjaar maar liefst 4 regelmatig zingende mannen. In de Onnerpolder in Maartens Bossie, Noordlandsdrift, Zorgboerderij Oosterpolder en in de achtertuin villa kruising Osdijk/Lageweg.
Hij blijft het goed doen rond Onnen.
Groet
Guido

jhvenema
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:447
Lid geworden op:09 mei 2009, 22:42

Re: Spotvogels rond Haren

Bericht door jhvenema » 08 jul 2015, 11:02

En dan zit er in het bosje bij de palingboer aan het einde van de Osdijk in de Oostpolder ook al enkele jaren achtereen een zingende Spotvogel.
Ook hoorde ik maandagavond nog een zingend exemplaar bij de Petgaten, maar dat kan mogelijk de vogel van de kop van de Osdijk geweest zijn.
Volgens Sovon is er sprake van een lichte (significante) toename (<5%) van de Spotvogel in de laatste 10 jaar na een periode van sterke achteruitgang (met name 1990-2000).
De sterke afname werd mogelijk toegeschreven aan klimaatverandering aangezien de aantallen broedparen in Scandinavië toenamen (zie ook E. Boekema, Vogel van het Jaar 2008: De Spotvogel, Grauwe Gors 2009-1, pp.52-55: http://www.avifaunagroningen.nl/site/do ... online.pdf).
Intrigerend om te zien hoe in dit geval soortaantallen vrij snel kunnen stabiliseren en, naar het zich nu laat aanzien, ook weer omhoog krabbelen zonder dat er (naar mijn inschatting) veel veranderd is in de broedhabitat van deze soort in Nederland (houtwallen en singels bij voorkeur op klei- en veengronden).
Groet Jan Henk

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten