soortenlijstjes en taxonomsch gerommel

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
alcovanklinken
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:173
Lid geworden op:14 nov 2005, 00:00
soortenlijstjes en taxonomsch gerommel

Bericht door alcovanklinken » 27 apr 2016, 18:28

Kunt u ook zo vaak een soort niet meer vinden op een soortenlijst of in een vogelboek? '' De lijs begint met de fuutachtigen - oh nee, tegnwoordig opent hij met ganzen. En waar moet ik de ijsvogel vinden?'' In de meest recente lijst van Sovon staat de staartmees nu zelfs los van de andere mezen.
Als reden van veranderingen in de soortsvolgorde hoor jer vaak: '' nieuwe inzichten in de taxonomie; DNA analyses; recente gegevens werpen een nieuw licht op verwantschappen!'' het zal allemaal wel: zolang er taxonomen werken, zal er geschoven worden in het ''systeem van de Natuur'' (Linnaeus heeft teveel opvolgers).
Soortlenlijsten hebben volgens mij een administratieve en ordenende functie. Als je beseft hoeveel gegevens dagelijks worden ingevuld op lijsten, websites en databestanden, dan is het belang groot om geen overbodige fouten te maken. heldere lijsten met een vaste volgorde kunnen best los staan van taxonomische hypes.
Daarom voor mij: op naar een standaardlijst met een vast volgorde! Een schrale troost: in de wereld van paddestoelekenners is de taxonomische onrust nog veel groter...

Groeten

Gebruikersavatar
alcovanklinken
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:173
Lid geworden op:14 nov 2005, 00:00

Re: soortenlijstjes en taxonomsch gerommel

Bericht door alcovanklinken » 28 apr 2016, 17:25

moi Klaas,

bedankt voor je informatie. Het zou mooi zijn als alle ''lijstenmakers (en samenstellers van vogelboeken)'' die ene bron zouden aanhouden.

Groeten,

Alco

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast