Pagina 1 van 1

Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 31 jan 2018, 21:28
door jhvenema
Zijn waarnemingen onder embargo/verduisterd daadwerkelijk onder embargo bij waarneming.nl?

Woensdag 24 januari kreeg een vogelaar uit de stad een melding van een kennis die zei dat hij een bijzondere lijster in de tuin had. Of hij even wilde komen kijken. Zo gezegd zo gedaan. Het bleek te gaan om een zeldzame Zwartkeellijster.

De bewoners wilden liever geen mensen in/om de tuin en de vogelaar beloofde de vogel onder embargo/verduisterd op de site van waarneming.nl te zetten. Echter, binnen een half uur staan de eerste vogelaars exact op de bewuste plek in Scheemda te zoeken naar deze zeldzame lijster.
Dit was uiteraard niet de bedoeling!

De vogelaar belt vervolgens naar waarneming.nl om verhaal te halen hoe dit nou zit. Daar kreeg hij iemand aan de lijn die vervolgens een heel vaag verhaal afstak. Heeft iemand van jullie ook een dergelijke ervaring dan horen we dat hier graag.

Wij vragen de mensen van waarneming.nl om dit voorval nader te duiden want we mogen toch aannemen dat waarnemingen gemeld onder embargo onder geen beding gelekt worden.
(NB: Het gaat hier niet om een discussie te ontlokken of in dit specifieke geval nou wel of niet een embargo nodig was!).
Jan Henk en Cor

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 01 feb 2018, 08:59
door randomeda
Ik heb wel eens de exacte locatie van een embargo waarneming gevonden door op een andere manier te zoeken op de site. Niet de waarneming zelf aanklikken, maar bijvoorbeeld zoeken op de soort of plotkaartjes van waarnemingen van een soort. Dat was een aantal jaren geleden en heb er destijds ook melding van gemaakt.

groet, Michel

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 01 feb 2018, 18:57
door anaburen
De beste remedie tegen ongewenste lekkage is om de vogel op waarneming.nl met terugwerkende kracht pas te melden als hij weer gevlogen is.

Ana

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 03 feb 2018, 11:02
door meeuwiss
Tegenwoordig, in een tijd met multimedia, is een bijzondere waarneming moeilijk stil te houden. De 3 Zeearenden in het Zuidlaardermeergebied staan ook nu weer onder embargo op Waarneming.nl, om zo min mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de gang van zaken tijdens de broedtijd. Waarnemingen met foto's blijven soms wel verschijnen op o.m. Facebook en op de site van Avifauna Groningen. Het is niet anders.
Guido

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 03 feb 2018, 15:03
door arenaria
De beste manier om vogels en vogelen populair te maken is zoveel mogelijk mensen ervan te laten genieten.


Jan Allex

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 04 feb 2018, 15:58
door MaartenJansen
Is toch al heel lang bekend dat waarneming.nl, ook met embargo, soms zo lek is als een mandje en dat eigen mensen worden geïnformeerd? Ik denk dat het sowieso goed is om kritisch naar onszelf te kijken naar hoe je welke waarnemingen deelt op internet met name met het oog op natuurbelangen.

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 05 feb 2018, 10:00
door wimvanboekel
meeuwiss schreef: De 3 Zeearenden in het Zuidlaardermeergebied staan ook nu weer onder embargo op Waarneming.nl, om zo min mogelijk ruchtbaarheid te geven aan de gang van zaken tijdens de broedtijd.
Guido
Hé, drie Zeearenden bij het Zuidlaardermeergebied? Wist ik nog niet. Bedankt voor de tip!
Zo gaat dat dus blijkbaar. :lol: :wink: #-o

Wim

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 05 feb 2018, 19:52
door meeuwiss
Sinds vorig jaar juli 3 Zeearenden in het gebied, weer wat geleerd!

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 05 feb 2018, 22:30
door Lenze Hofstee
N.a.v. deze discussie ben ik het intern even nagegaan bij Waarneming.nl. De waarneming was alleen kilometervervaagd ingevoerd, dus niet met een embargo tot datum x. Van de foto's was te zien dat hij in een tuin zat. Vervolgens zijn vogelaars goed gaan zoeken, en Scheemda is best klein... Er is geen enkele aanwijzing dat hier een admin misbruik van zijn/haar bevoegdheden gemaakt heeft.

Re: Lekt waarneming.nl embargo waarnemingen?

Geplaatst: 09 feb 2018, 15:23
door Basbijers
Wow, speelde dit allemaal??