Pagina 1 van 1

Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 24 feb 2018, 15:36
door meeuwiss
Zeearenden beginnen al heel vroeg met de nestbouw, in de maanden december en januari. Bij het Zeearendsnest in de Alde Feanen is in december een webcam geplaatst. En wat zien we nu op het scherm? Vanochtend het Zeearendenpaar maar vanmiddag zag ik de Havik. Wie gaan het worden dit jaar de Zeearenden of de Haviken? Video-still van de webcam van It Fryske Gea bijgaand.
Blij dat het Groninger Landschap alleen bewakingscamera's plaatst en nu zelfs stopborden op de Osdijk. Zeearenden zijn net als Bruine Kiekendieven uiterst verstoringsgevoelige vogels.
Guido

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 28 feb 2018, 11:25
door meeuwiss
Alde Feanen 28 februari 2018: Het lijkt erop dat dat het Havikpaar nu echt gaat kiezen voor het Zeearendsnest. Gisterochtend paring van de Haviken in de nestboom onder luid gekekker.
Foto van video webcam It Fryske Gea.
Guido

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 01 mar 2018, 20:23
door MaartenJansen
Haha! De natuur houdt zich niet aan regeltjes en aan mensen hun wensen. Een havik, die hebben we nog niet eerder gehad bij Beleef de lente, zou ook fantastisch zijn. De verslaglegging bij beleef de lente van het broeden van deze twee soorten roofvogels is trouwens mooi gedaan. Filmpjes en stukjes over zeearend als havik hebben een hoog educatieve waarde. We kunnen met zijn allen meekijken zonder natuur te verstoren en met een beetje geluk steken we wat ervan op. :D

Groet,
Maarten

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 05 mar 2018, 13:56
door meeuwiss
Vandaag, 5 maart 14:00 uur Zeearend op het nest, later rustend in nestboom. Foto van webcam It Fryske Gea

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 05 mar 2018, 14:35
door Michel Krol
Het lijkt wel afgesproken werk... :wink:

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 08 mar 2018, 11:57
door meeuwiss
De Zeearendman in het nest van It Fryske Gea is nog aan het bouwen. De vrouw maakt uiteindelijk haar keuze voor een nest. De Zeearenden in het ZLM-gebied
zijn vermoedelijk al op 5 maart 2018 gestart met broeden (med. GLS).
Foto vanaf webcam It Fryske Gea 8 maart 2018.
Guido

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 12 mar 2018, 11:30
door meeuwiss
De Zeearend in het ZLM-gebied zit inmiddels een week te broeden. De Zeearendman in de Alde Feanen was vandaag 12 maart om 11:00 uur op zijn oude nest bezig met een grote tak. Hij probeerde deze tak met de snavel te breken (webcam It Fryske Gea). Het Friese paar moet nu wel opschieten! De gemiddelde eilegdatum ligt op 3 Maart (spreiding tussen tussen 13 februari en 20 maart). Dit bleek uit onderzoek naar het legbegin van 18 broedgevallen van Nederlandse Zeearenden in de periode van 2007-2016. (SBB-rapport 2016 Stef van Rijn en Sasja Dekker).

Groet
Guido

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 12 mar 2018, 22:14
door jhvenema
Nou 'ons' paar was er vorig jaar ook niet zo vroeg bij Guido: 24 maart.
Komend weekend weer matige nachtvorst en de week daarna max. temperaturen onder de 10 graden.
Wellicht toch wat verstoring door het toch vrij late ophangen van die camera, maar dat zullen we nooit zeker weten.
Hopelijk giet it toch nog oan hier voor de camera!
Groet Jan Henk

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 12 mar 2018, 23:01
door meeuwiss
Hallo Jan Henk,

Zeearenden met broedervaring gaan de jaren daarop vaak steeds vroeger broeden. Klopt dus bij het ZLM-paar, 2 weken vroeger.

Er is een videofilm gemaakt van het ophangen van de webcamera met zonnepaneel, vanuit het nest opgehangen aan een zijtak.
De webcam zit dus vlakbij het nest.

Als je de webcam zo af en toe volgt zie je toch heel weinig bezoeken van de Zeearenden. Zeearendman laat zich wel horen maar ook de Havik.

Ben benieuwd wat het Friese broedpaar, met broedervaring, dit seizoen nog gaat ondernemen, blijft spannend.
Guido

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 13 mar 2018, 23:17
door jhvenema
Hoi Guido,
Ja klopt voor veel paren, maar voor het vaste broedpaar in de OVP gaat dat nou net niet op.
Dus vroeg ik mij af wat er achter deze variatie in datum van eileg schuilt.
Waar in het SBB rapport niet naar gekeken is, is de relatie eileg datum en het aantal uitgevlogen jongen.
In de onderstaande figuur heb ik het aantal uitgevlogen jongen per broedgeval erbij gezet met per territorium een andere kleur.
Volgens mij blijkt hier prachtig uit dat wanneer een vast broedpaar eerder gaat leggen het aantal eieren/uitgevlogen jongen toeneemt.
eileg datum vs. aantal vliegvlugge jongen.JPG
aangepast figuur naar van Rijn en Dekker (2016).
eileg datum vs. aantal vliegvlugge jongen.JPG (38.79KiB)5509 keer bekeken
Ik voorspel op basis hiervan dat 'ons' paar dit jaar twee jongen gaan grootbrengen.
Wellicht gaat het Alde Feanen paar dit jaar weer voor 1 ei/jong....
Welke signalen bepalend zijn voor een broedpaar zeearend in de beslissing hoeveel eieren ze gaan leggen, is nog wel een leuke vraag. Dat varieert nogal binnen vaste broedparen zoals de data uit de OVP laten zien. En dat terwijl de OVP in het rapport beschouwd wordt als een territorium met een optimaal voedselaanbod. Leeftijd/ervaring is kennelijk niet bepalend over de jaren.
groet Jan Henk

Re: Zeearend in de broedtijd

Geplaatst: 14 mar 2018, 10:58
door meeuwiss
Jan Henk,

In jouw aangepast grafiekje lijkt het er inderdaad op dat ervaren paren meer jongen grootbrengen. Ik vraag me echter af of dit verschil significant is.

Het aantal jongen wordt volgens mij door erg veel factoren bepaald. Het voedselaanbod in het broedseizoen, weersomstandigheden en de hoedanigheid van de
paarband, om maar wat noemen. De productiviteit van een paar is pas goed jaar op jaar te volgen als je dit doet op individueel niveau, bij voorkeur bij een geringd paar.

Van een aantal broedparen is de leeftijd niet bekend, zelfs weet men niet of het ieder jaar wel om dezelfde individuen gaat. De vrouw van het broedpaar in het Lauwersmeer
is al aan haar derde man toe. M.a.w. je kijkt dus niet ieder jaar naar dezelfde individuen.

Het nest van vorig jaar in de Alde Feanen met de camera-attributen (webcam, zonnepaneel, camerakabel) is nog steeds onbezet. Dit belooft niet veel goeds! Of gaan ze elders broeden?

Groet
Guido