Pagina 1 van 1

kleumgedrag grote zilverreigers

Geplaatst: 03 mar 2018, 12:29
door alcovanklinken
Bij het eerste bezoek aan mijn BMP gebied Hesselinkslaan was het vooral nog winters. Een groep van 30 grote zilverreigers zat op de bevroren bodem van het moerasbos en vloog vervolgens naar een beschutte rand van een dichtgevroren plas. Daarna verkasten ze naar een weiland, waar ze met elkaar ook uit de wind gingen zitten.
De Hesselinkslaan is een slaapplaats van Grote zilverreigers, maar dat ze anderhalf uur na zonsopgang nog op de grond zitten, is toch wel erg passief. Ook het gedrag op de andere plekken, gaf mij de indruk dat ze vooral bezig waren om warmteverlies te beperken. Misschien is het toch niet een soort die erg bestand is tegen de ijskoude oostenwind (hoewel die afkomstig is van hun broedgebied, de Oekraiene....).
Hebben andere mensen ook winterleed van Grote zilverreigers opgemerkt, de laatste dagen?

Alco van Klinken

Re: kleumgedrag grote zilverreigers

Geplaatst: 03 mar 2018, 22:12
door Aart
Niet de laatste dagen. Wel een paar jaar geleden toen het ook koud was met harde oostenwind. De vogels zitten te wachten tot ze weg kunnen trekken. Begin maart is er altijd een piek in de aantallen waarna hun aantal snel afneemt.

Aart

Re: kleumgedrag grote zilverreigers

Geplaatst: 05 mar 2018, 03:33
door Rudi
Dit is mij ook opgevallen, ten westen van gebied Ruidhorn ligt een wintervoerveld, circa 1 meter hoog, dit veld herbergde ineens 15 Grote Zilverreigers, mooie luwe plek zo net achter de dijk. Gisteren was ik bij Westernieland en zag ik een vergelijkbaar voerveld , ik zag er 3 Grote Zilverreigers schuilen en een Blauwe Reiger idem. Misschien valt er in die velden ook wat te foerageren.