Pagina 1 van 1

torenvalk als aaseter

Geplaatst: 30 okt 2005, 22:58
door meeuwiss
Vanmiddag, 30 october was ik in de Eemshaven Oost. Geheel onverwachts stuitte ik bij de boomsingel bij de zeedijk op een Torenvalk bovenop op een grote prooi, het gras lag bezaaid met witte donsveren. Vanaf een afstand kon ik zien dat de valk enorm zat te trekken aan het rode vlees en moeite had zijn evenwicht te bewaren. Met kleine brokjes werd een deel van de borstspieren naar binnen gewerkt.
Af en toe liep de torenvalk heen en weer, maar hij/zij kwam steeds weer terug op het verse kadaver. Bij nadere inspectie bleek het om een Wulp te gaan, waarvan de schedel was verdwenen. Aanvankelijk geslagen door een Slechtvalk of Havik?
De torenvalk ging nog wel een uurtje door met plukken.
Is het heel uitzonderlijk dat Torenvalken kadavers eten? Was mij nog niet bekend. Wie heeft dit vaker gezien?
Guido Meeuwissen
<br><IMG SRC=galerij/albums/media/foto/torenvalk/torenvalk51kl.jpg>

Geplaatst: 31 okt 2005, 10:06
door arenaria
Nooit zelf gezien, maar Adrew Village in THE KESTREL schrijft dat het wel eens voorkomt, maar dat het zeldzaam is (pad, fazant, konijn, lam).

Wij zagen overigens gisteren 30 oktober op de Eemshaven een Slechtvalk die op de centrale een grote vogel aan het kroppen was, 2 Sperwer (beide vrouw), een Havik (groot beest), een Blauwe Kiek (vrouw) en de gebruikelijke Buizerds, dus genoeg roofvogels om een Wulp te slaan.

Jan Allex

voedsel Torenvalk

Geplaatst: 06 nov 2005, 17:25
door fredvandernoord
Zie voor de voedselkeus van de Torenvalk op de pagina's 205 en 268 van de Ecologische Atlas van de Nederlandse Roofvogels en trek je conclusie Guido.
Mooie foto trouwens die van dit voorval gemaakt is.
Mvrgr. Fred van der Noord.

torenvalk

Geplaatst: 06 nov 2005, 19:01
door meeuwiss
Hallo Fred,
Dat boek is mij bekend. Bedankt voor het compliment. Natuurlijk is er veel beschreven en bekend over het voedsel van de Torenvalk. Nooit gelezen dat torenvalken aas eten, daarom was dit geval voor mij heel bijzonder. Maar goed, ik hoef niet de enige te zijn die dit ooit gezien heeft. Vandaar mijn vraag.
Guido

voedselkeus Torenvalken

Geplaatst: 06 nov 2005, 19:46
door fredvandernoord
Dag Guido,

Ja, daar heb je gelijk in, het geval hoeft niet op zichzelf te staan.
Bijzonder is het in elk geval wel. Leuk als zoiets op je weg komt.

Mvrgr. Fred van der Noord.

Geplaatst: 08 nov 2005, 01:31
door DateLutterop
Hoi Guido,

Natuurlijk zijn Torenvalken "aaseters". In de broedtijd zijn de vrouwtjes en deels ook de jongen afhankelijk van de aanvoer van dode prooien door het mannetje. Ook worden prooien verstopt en later (niet altijd) teruggevonden en opgegeten. In geval van honger is het dan ook maar een kleine stap naar je Wulp.
Ook het Handbook van Cramp meldt het soms eten van aas. Trouwens ook het stelen van prooi van andere predatoren, hoewel ik vaker zie dat met name kraaien de prooien van Torenvalken afpakken.
Er zijn zelfs gevallen bekend van Torenvalken die plantaardige kost (appels in de winter) eten, dus ik verbaas me niet.....

Groet,

Date

Torenvalk op aas

Geplaatst: 08 nov 2005, 16:36
door meeuwiss
Hoi Date,
Heb jij zelf ook gezien dat mannetjes in de broedtijd aas verzamelde en dit als voer brachten naar het vrouwtje en of de jongen.
Ik weet wel dat er specialisten zijn onder de Torenvalken. Uitgesproken vogeljagers bijvoorbeeld. Maar aaseters, wist ik niet.
Bij toeval zag ik dat deze torenvalk met veel moeite stukjes vlees van het verse wulpenkadaver zat op te eten. Mogelijk dat er veel meer torenvalken zijn die plukken aan een veel grotere prooi dan ze zelf zijn. Ik heb er nooit bij stilgestaan. En zoals jij zegt, mogelijk door de honger gedreven. Zijn er te weinig muizen. Of het is een opportunist, ze wacht tot de kust veilig is - geen Havik of Kraaien- en gaat verder met de maaltijd van Havik of Slechtvalk. Ik zal er eens beter opletten. Een Kievit is volgens de litteratuur de grootste prooi die een Vrouwtjestorenvalk zelf nog kan slaan.
Maar goed, tot nog toe heeft zich nog niemand gemeld die een aasetende Torenvalk echt met eigen ogen heeft bezig gezien.
Groet Guido

Geplaatst: 08 nov 2005, 20:24
door DateLutterop
Even voor de duidelijkheid: ik bedoelde dat de door mannetjes gevangen prooien voor de dames vergelijkbaar zijn met het eten van aas. Ze krijgen een dood beest voorgeschoteld dat ze met graagte nuttigen. Waar ligt de grens?
Zelf heb ik op Rottumerplaat meermalen meegemaakt dat daar in de nazomer rondstruinende juveniele Torenvalken zich tegoed deden aan door ons neergelegde plukken mager rundergehakt van de Groene Weg! Die beesten hadden dan ook goed honger en deden de rest van de dag niets anders dan de spaarzaam rondlopende mieren vangen.
Trouwens, in een grijs verleden heb ik, bij wijze van experiment, in de Lauwersmeer nog eens Torenvalken bijgevoerd met muizen uit de diepvries. Ook in gevangenschap worden allerlei dode dieren probleemloos geaccepteerd.
Ik ga er dan ook van uit dat het eten van aas door Torenvalken nauwelijks een incident kan zijn en veel vaker voorkomt dan we denken.

Misschien kunnen we hier nog eens over napraten op de Bonte Avond.

Wie weet tot dan,

Date

Geplaatst: 09 nov 2005, 20:57
door arenaria
Welke Bonte Avond?

Jan Allex

Geplaatst: 09 nov 2005, 22:14
door DateLutterop
Ik mag hier eigenlijk verder niet over uitweiden, maar toevallig (hoewel?) zijn Guido en ik beide lid van een zeker genootschap, dat eens per jaar een wel zeer intiem samenzijn organiseert onder de allesomvattende naam "Bonte Avond".

Date

torenvalk op aas

Geplaatst: 10 nov 2005, 08:56
door meeuwiss
Het genootschap heeft zich in vroeger tijd vrijgemaakt van de moedervereniging in de lichtvoetige zin van het woord. Op de Bonte avond is er ruimte voor discussie over serieuze onderwerpen als aasetende torenvalken, niet kloppende buizerds en bonte tapuiten onder het genot van een goed glas wijn. Er is nog enige ruimte voor aspirant leden...
Guido

Re: torenvalk als aaseter

Geplaatst: 03 jan 2014, 14:10
door jhvenema
In de galerij een mooie bewijsfoto van Hans met daarop volgens mij een aasetende Torenvalk, wederom in de Eemshaven.
Wellicht zegt dit iets over de slechte muizenstand op dit moment? Bijzonder en interessant om te zien denk ik. Daarom dit oude item van Guido maar weer even uit de kast getrokken.
Groet Jan Henk