Herstel landgoederen rondom Haren, een winst of verlies?

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
meeuwiss
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:553
Lid geworden op:30 apr 2002, 23:00
Herstel landgoederen rondom Haren, een winst of verlies?

Bericht door meeuwiss » 21 mar 2018, 21:24

Natuurmonumenten en S.B.B. maken en voeren herstelplannen uit voor de landgoederen Glimmerbos, Vennebroek, de Braak en Vosbergen. Dit bestaat o.m. uit het omzagen van bomen in het bos en in de lanen. Daar krijg ik het altijd een beetje benauwd van. Wat gaat er allemaal verloren? In Vennebroek ligt het hout nu hoog opgestapeld en het wordt er steeds kaler, winderiger. Zo ook in het Glimmerbos, veel onderbegroeiing (braam en hulst) is er weggehaald, het begint meer op een park te lijken dan op een bos.
De achterliggende gedachte is de oude glorie van het landgoed te herstellen. Gaan we dan ook weer met paard en koets rijden? Of brengt het eiken- en beukenhout tegenwoordig goed geld op voor de houtkachel?
Het ligt voor de hand dat de broedvogels uiteindelijk de dupe worden. Een indicatiesoort als de Middelste Bonte Specht broedt juist niet in het Glimmerbos maar in het nog redelijk ongerepte landgoed bij Huis te Glimmen. Landgoed de Braak is nog rijk aan holenbroeders zoals Holenduiven, Boomklevers, Grote Bonte Spechten, Groene Specht en zelfs de Middelste Bonte specht. Gaat dit bos ook ten offer vallen aan de zaagwoede van Natuurmonumenten? Heeft een eigenaar dan geen kapvergunning nodig?
Ik hoop dat de beheerders in de toekomst, de motorzaag gaan opbergen en meer oog krijgen voor alle bewoners van het bos dan voor het mooie plaatje!

Lees ook deze link: https://secure.avaaz.org/en/petition/Mu ... s/?aqLfymb
ONDERTEKEN DE PETITIE: KAPPEN MET KAPPEN tegen de voortschrijdende ontgroening van onze provincie!

Graag reacties!
Groet
Guido
Bijlagen
KappenmetKappen.JPG
Created by Kristin M. Kappen met Kappen
KappenmetKappen.JPG (30.1KiB)2408 keer bekeken

Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen

Re: Herstel landgoederen rondom Haren, een winst of verlies?

Bericht door Aart » 23 mar 2018, 16:51

Nee, de eigenaar heeft geen kapvergunning nodig.
Bomenkappers wereldwijd hebben de wind mee. Sinds bijvoorbeeld de EU heeft bepaald dat biomassa groene energie is, wordt overal gekapt. In Zweden doen ze dit om ’ecopellets’ te produceren. Met een aantoonbare verarming van de biodiversiteit tot gevolg. De Baltische Staten (de Oostzeelanden) gaan biomassa leveren voor de groene bijstook van kolencentrales in Nederland. Dit zal ongetwijfeld leiden tot het kappen van oerbossen daar. Als de biodiversiteit het hoogst is, in oude bossen dus, mogen ze gekapt worden. Ze zijn ‘immers’ kaprijp en slaan geen CO2 meer op. Kolencentrales die hout bijstoken, stoten meer CO2 uit dan zonder bijstook. Maar ‘we’ rekenen uit dat dit niet zo is. Biomassa zal wereldwijd voor een nieuwe uitsterfgolf leiden onder dieren en planten van oude bossen. De milieubeweging is in de kuil gelopen die ze zelf gegraven heeft.
Natuur en Milieu staan tegenwoordig tegenover elkaar in plaats van naast elkaar. Dit zie je ook bij windmolenparken in vogelrijke gebieden en bijvoorbeeld bij mestinjectie om de ammoniakuitstoot te beperken hetgeen funest voor weidevogels is. Milieugroeperingen zijn daarom niet meer te vertrouwen voor natuurliefhebbers. Om de economische groei te bevorderen rekenen we ons rijk met nepmaatregelen. Ondertussen is het terugdringen van de CO2-uitstoot nauwelijks genoeg om de economische groei bij te houden.
De stad Groningen doet ook volop mee. Niet alleen voor de werkzaamheden rondom de ringweg, maar ook door volop te snoeien en bomen ‘op te kronen’. De hoogst denkbare vrachtauto moet overal ongehinderd kunnen rijden. Bomen veranderen in lange kale stammen met een pluimpje takken.
Dus Guido verlies! Overal.

Aart

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten