EU Stopt de Import van vogels

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
Grace
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:13
Lid geworden op:14 dec 2005, 00:00
Contacteer:
EU Stopt de Import van vogels

Bericht door Grace » 12 jan 2007, 19:08

Araproject is verheugd met de aankondiging van de EU dat de import van wildgevangen vogels verboden wordt. Dit verbod treed in Juli 2007 in werking en zal dan het huidige tijdelijke importverbod vervangen.

Vogelgriep
Het tijdelijke import verbod werd in 2005 ingesteld om een uitbraak van de H5N1 variant van de vogelgriep te beteugelen. In Groot-Brittannië stierven toen verschillende vogels tijden de quarantaine aan deze gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus.

4 miljoen vogels per jaar gered!
Dit importverbod zal per jaar zo'n 4 miljoen vogels reden. Uit EU onderzoek is gebleken dat de omstandigheden waaronder de vogels in de landen van herkomst worden gehouden en vervoerd zodanig slecht zijn dat het merendeel, 60%, nog voor binnenkomst in de EU komt te overlijden. Zie ook de EFSA website.

Import van in gevangenschap gekweekte vogels van buiten de EU wordt alleen toegestaan door landen die daar een speciale toestemming voor hebben. Daaronder vallen onder andere de Verenigde Staten, Australië, Canada, Kroatië, Israel en Nieuw Zeeland.
Daarbij worden Strengere controles op de gezondheid en quarantaine van geïmporteerde vogels zullen worden opgelegd.

Steun voor Natuurbescherming
Het stoppen van het importeren van wilde vogels is een steun in de rug voor de natuurbescherming. Papegaaien zoals de veel in Nederlandse huiskamers gehouden Grijze Roodstaart papegaaien hebben veel te lijden onder de internationale handel. Onlangs verscheen hier een CITES rapport over. Zie ook Beperkingen handel Grijze Roodstaarten

Internationale actie
Deze importstop mede te danken aan vele internationaal actieve Natuurbeschermingsorganisaties zoals ¨World Parrot Trust¨ en ¨Royal Society for the Protection of Birds¨.

Kaartjes aan Blair en de EU effectief
Lezers van Araproject.nl stuurde massaal kaartjes naar Tony Blair en EU commissaris Markos Kyprianou tijdens de actie: Een kaartje voor een papegaai, Stop de Import!

Website: www.araproject.nl
www.araproject.nl Scarlet macaws in the famous sky over Holland.

Gebruikersavatar
bakker
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:193
Lid geworden op:15 mar 2005, 00:00

Bericht door bakker » 17 jan 2007, 22:08

Hallo,

Een import verbod klinkt goed, maar het nadeel hier van is dat de prijzen van de nu gehouden vogels enorm gaan stijgen. Illegale handel wordt dan weer lucratief, en dan is er helemaal geen controle meer. Je wilt er niet aan denken hoe de vogels dan vervoerd gaan worden. De overgang lijkt mij iets te groot, eerst mocht alles en dan opeens niks meer. Ze zouden beter eerst de wildvangsten kunnen beperken en zorgen dat er al in land van herkomst beter mee wordt omgegaan. Ik denk dat als je de controle kwijt bent het voor de vogels er niet beter op wordt.

Groet Martijn Bakker

Gebruikersavatar
Grace
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:13
Lid geworden op:14 dec 2005, 00:00
Contacteer:

Bericht door Grace » 18 jan 2007, 07:04

Hoi Martijn,

Het mooie van het stoppen van import is juist dat de illegale handel afneemt! Dat klinkt in eerste instantie misschien raar maar het is makkelijker om de illegale vogels in een grote groep legale vogels te verstoppen. Nu is alles verboden tenzij... dus een vogel invoeren valt straks veel meer op.
www.araproject.nl Scarlet macaws in the famous sky over Holland.

Gebruikersavatar
bakker
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:193
Lid geworden op:15 mar 2005, 00:00

Bericht door bakker » 18 jan 2007, 21:15

Hallo,

De meeste importvogels komen nu met het vliegtuig binnen. De illegale handel komt straks per boot of over land. zulke lange reizen zullen de vogels zeker niet overleven.


Groet Martijn Bakker

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten