Verdubbeling broedvogels in natuurgebied prov Groningen

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
hdelange
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:737
Lid geworden op:03 apr 2002, 23:00
Locatie:Groningen
Contacteer:
Verdubbeling broedvogels in natuurgebied prov Groningen

Bericht door hdelange » 24 aug 2007, 11:22

Verdubbeling aantal broedvogels in natuurgebied provincie Groningen, na slim natuurbeheer.

Uit broedvogelonderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat het goed gaat met de weidevogels in natuurgebied de Hoeksmeer nabij Garrelsweer (Groningen). Terwijl op de meeste plaatsen weidevogels in aantallen achteruitgaan, bepaalde de roep van deze vogels ook dit jaar weer de sfeer in de Hoeksmeer. Laat maaien en een hoog waterpeil blijken succesfactoren voor de grutto, de kievit en de tureluur.

Ook eenden als krakeend en kuifeend hebben hier baat bij. Natuurmonumenten overweegt om ook een aantal percelen die zij onlangs in beheer gekregen heeft in de toekomst geschikter te maken voor weidevogels .

In 2004 is Natuurmonumenten begonnen met de inrichting van 65 hectare grasland rondom de Hoeksmeer als weidevogelgebied. Natuurmonumenten zorgt voor een hoog waterpeil. Dit peil ligt tot ruim een meter hoger dan in de omringende weilanden. De in de winter kletsnatte weilanden drogen in het voorjaar langzaam op. Voor weidevogels en eenden blijkt dit ideaal. In deze delen van de Hoeksmeer is het aantal broedende weidevogels in twee jaar tijd verdriedubbeld. Er broedden dit jaar 31 paar kieviten, 13 paar grutto’s, 7 paar tureluurs, 2 paar slobeenden, een paartje zomertaling en drie paar veldleeuwerik.

Voor boer Gerhard Stol, pachter van de weilanden van Natuurmonumenten, is door de natte zomer de opbrengst minimaal. Om de weidevogels te laten broeden, werkt hij op verzoek van Natuurmonumenten met een uitgestelde maaidatum. Omdat veel weidevogels na 15 mei nog niet waren uitgevlogen besloot hij ook daarna slechts 15 hectare te maaien. Stol:’Ik ben opgegroeid in het veld met vogels zoeken en inventariseren. Ik wacht met maaien tot de nesten zijn uitgevlogen.’ De natte zomer bemoeilijkt het maaien en het late gras is van slechte kwaliteit.

Boswachter Jacob de Bruin van Natuurmonumenten is trots op de broedresultaten van de weidevogels. ‘We zijn enorm blij met een pachter als Gerhard Stol. Hij doet alles voor de weidevogels.’ Hij onderstreept het belang van een hoog waterpeil en goed maaibeheer voor weidevogels als de grutto en de tureluur. Natuurmonumenten hoeft geen rekening te houden met economische belangen en kan het beheer volledig op de natuur afstemmen.

Om de weidevogels nog meer broedplekken te bieden bekijkt Natuurmonumenten of het mogelijk is om een aantal met riet en wilgen verruigde percelen in de toekomst om te vormen tot natte weilanden.

Bron: GIC Groninger Internet courant

http://www.gic.nl/VerlengdBericht.asp?k ... &ali=32730

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten