Eenzame groepsseks voor de aal

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator: hdelange

Locked
User avatar
theojager
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 33
Joined: 09 Jan 2006, 00:00
Contact:

Eenzame groepsseks voor de aal

Post by theojager »

namens het bestuur willen we ook even iets anders onder de aandacht brengen, wat ook voor een aantal onder ons wel interesse wekt.

‘Eenzame groepsseks voor de aal’ of ‘Waar blijft ons broodje paling?’
Op donderdag 1 november om 19.30 uur organiseert gewest Noord van de KNNV (vereniging voor veldbiologie) in ‘t Gorechthuis, Hortuslaan 1 te Haren een lezing over het leven van de aal in Europa en maatregelen om de aalstand te herstellen. De lezing wordt gegeven door Dr. Willem Dekker, senior onderzoeker bij Wageningen IMARES. Hij laat treffende beelden zien uit zijn onderzoek en zijn werk voor Europa. De zaal gaat voor het publiek open om 19.00 uur.

Image
Glasaal voor de sluizen van Den Oever, in 1958. De zee helemaal wit van de glasaal, dat is nu al jaren niet meer gezien. (foto Cees Deelder)

Het onderzoek van Willem Dekker was eerst gericht op de aalvisserij van het IJsselmeer, onder meer de rol die aalscholvers, de visserij en barrières (afdammingen) op de aalstand hebben. Nu is hij één van de leidende wetenschappers geworden in het wereldwijde onderzoek van de aal.

Vanaf 1980 is de intrek van glasaal met meer dan 95 % afgenomen. Glasaal is de doorzichtige jonge rolronde aal die vanuit de zoute zee het zoete water intrekt. In het zoete water, tot diep landinwaarts, groeien en rijpen ze. Voor de paring trekken ze weer naar zee op weg naar de Sargassozee.
Voor de daling van de intrek van glasaal begon, vond er al een daling van de commerciële vangsten en populaties van aal plaats vanaf 1960. Een combinatie van factoren zoals aalscholvers, afdammingen, vervuiling, visserij en ziektes is de aal fataal geworden. Waarom ging de aal plotseling in geheel Europa achteruit? Is de schieraal in de Sargassozee tegenwoordig te eenzaam om zich nog succesvol voort te kunnen planten?

Image
Een Leptocephalus, de larve van een aal-achtige vis, in dit geval van Conger oceanicus. (foto Uwe Kils)

Willem Dekker zal ingaan op de oorzaken van de achteruitgang van de aal in Europa en op concrete mogelijkheden om de populaties in de toekomst te herstellen. Welke rol kunnen overheden en maatschappelijke organisaties daarin spelen? Kennis van de biologie van dit fascinerende dier bij zijn herstel is van onschatbaar belang.

Image
Een schieraal uit het Kattegat. (foto Uno Andersen)

Na de lezing is ruimte voor een discussie met het publiek. Overheden, maatschappelijke organisaties en belangengroepen zijn nadrukkelijk voor de lezing uitgenodigd.

In t’ Gorechthuis, Hortuslaan 1 in Haren is een ringleiding aanwezig.

contact:

Image

KNNV gewest Noord

Aart Jan Langbroek
Elandhof 131
9675 JG Winschoten
0597-420029
aj.langbroek@xs4all

Brenda Bolt
Schaepmanlaan 5
9722 NP Groningen
050-5273227
ba.bolt@home.nl
Locked

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 36 guests