De Provincie in actie voor meer weide- en vooral akkervogels

Hier kun je opmerkingen en/of vragen kwijt m.b.t. natuurbebeer en natuur in het algemeen

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
hdelange
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:737
Lid geworden op:03 apr 2002, 23:00
Locatie:Groningen
Contacteer:
De Provincie in actie voor meer weide- en vooral akkervogels

Bericht door hdelange » 02 apr 2008, 13:27

De provincie Groningen wil de voortdurende achteruitgang van de aantallen weide- en akkervogels stoppen. Daarom stellen Gedeputeerde Staten (GS) voor om de inzet van weide- en akkervogelbeheer te concentreren in speciaal daarvoor aan te wijzen gebieden, de zogenaamde zoekgebieden.


De provincie stimuleert boeren en natuurbeschermingsorganisaties in die gebieden om samen afspraken te maken over het beheer. Dit staat in de nota Meer doen in minder gebieden die GS vandaag hebben vastgesteld.

Kernboodschap van de nota is het bundelen van maatregelen ter bescherming van weidevogels (zoals de grutto, tureluur en wulp) en akkervogels (zoals de veldleeuwerik, patrijs en geelgors) in louter die gebieden die nog goede kansen bieden voor deze soorten. Meer doen in minder gebieden dus. Doel is om binnen tien jaar een stabilisatie van de populatie akker- en weidevogels te realiseren op het niveau van 2006 (indicatie: 2000 broedparen grutto's en 2000 broedparen veldleeuweriken).


Uiteindelijk streeft de provincie naar een inzet van 8500 hectare weidevogelmaatregelen en 2650 hectare akkervogelmaatregelen in de aan te wijzen gebieden. Maatregelen bij weidevogels zijn bijvoorbeeld nestbescherming en uitgesteld maaibeheer en bij akkervogels gaat het veelal om de aanleg van de zogenaamde faunaranden. Voor akkervogels wordt momenteel 750 hectare ingezet. Dit moet dus uitgebreid worden met 1900 hectare. Hiervoor is structureel 3, 4 miljoen meer nodig (beschikbaar:
1,35 miljoen euro).

Bron: GIC Groninger Internet Courant

Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen

Bericht door Aart » 05 apr 2008, 11:02

Mm,

Zou meer doen in minder gebieden ook betekenen minder doen in meer gebieden? Dat zou volgens mij namelijk wel eens heel slecht uit kunnen pakken voor weide- en akkervogels.
Ik zie parallellen met de ganzengedooggebieden waar geldt: daar mag je zitten en daar word je afgeschoten of voor akker- en weidevogels daar word je niet ondergeploegd of weggemaaid en daar wel.

A.

Gebruikersavatar
bakker
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:193
Lid geworden op:15 mar 2005, 00:00

Bericht door bakker » 05 apr 2008, 22:10

Hallo,

Als de Provincie de achteruitgang van weidevogels wil stoppen dan moeten ze eens STOPPEN met het bouwen van bedrijventerreinen juist op die plekken waar nog weidevogels te vinden zijn!!!! En vervolgens word elders weer een natuurgebiedje aangelegd SPECIAAL VOOR WEIDEVOGELS, waar ze nooit zullen komen. Ze moeten eens beter kijken naar wat we nog hebben. Want zoekgebieden hebben we al genoeg, en ik zoek er al jaren, maar nog steeds geen weidevogel gezien.

Groet Martijn Bakker

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten