Wie helpt? broedvogel monitoring Eelder-en Peizermaden

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
Jacob
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:21
Lid geworden op:03 jan 2006, 00:00
Wie helpt? broedvogel monitoring Eelder-en Peizermaden

Bericht door Jacob » 27 jan 2009, 09:03

Natuurmonumenten doet haar uiterste best om de natuurgebieden goed te beheren. Om het beheer tegen het licht te houden hebben we gegevens nodig van dieren en planten, want zij laten ons zien hoe het met het natuurgebied gaat. Broedvogels reageren snel op veranderingen en om deze reden is dit een belangrijke diergroep om te monitoren.
Naast het feit dat Natuurmonumenten de verzamelde gegevens zeer goed kan gebruiken voor het beheer en de evaluatie van het beheer, gebruikt SOVON de gegevens om landelijke trend in beeld te brengen.

De Eelder-en Peizermaden is een gebied wat de komende jaren flink gaat veranderen. Water zal een grote rol spelen in deze veranderingen. Broedvogels zullen ons in de toekomst laten zien hoe het gebied zich ontwikkelt. Zal er zoveel riet gaan groeien dat de roerdomp, baardman en snor er gaan broeden? Of gaan er in de natte graslanden meer ralachtigen zoals porseleinhoen, waterral en kwartelkoning broeden? Zal het paapje stand houden en zullen de watersnippen toenemen? Ervaring leert ons dat natuurontwikkeling altijd verrassingen opleverd, wat wordt het in de eelder-en peizermaden? Zeearend, visarend, purperreiger, zilverreiger of honderden broedende ganzen. kortom reden genoeg om eens een oproep te plaatsen op dit forum.

Het is de bedoeling een begrensd gebied te monitoren op broedvogels volgens de BMP-methode(SOVON). Dit gebied wordt dan jaarlijks en meerdere jaren gemonitoord.
Er liggen nog diverse deelgebieden die nog niet gemonitoord worden. Bijvoorbeeld in het Eelderdiep gebied wat gaat veranderen van structuurrijk grasland naar een overstromingsmoeras. Of het deelgebied bij de Noorddijk, een gebied met hooilanden, petgaten en bosjes. Dit is vanoudsher een kerngebied van de watersnip.
Er wordt al jaren onderzoek gedaan door Jacob Poortstra, Aart van der Spoel en Wim van Boekel. Graag willen we dit uitbreiden met een of twee nieuwe telgebieden.

Heb je intresse, laat het me dan weten en dan maken we even een afspraak
Je kunt natuurlijk ook 11 februari naar het Vinkhuys komen waar ik, om 20.00, het een en ander vertel over dit natuurgebied.

Met vriendelijke groeten,

Jacob de Bruin
Natuurmonumenten

Gebruikersavatar
tpdik
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:17
Lid geworden op:06 jan 2003, 00:00
Locatie:groningen
Contacteer:

Re: Wie helpt? broedvogel monitoring Eelder-en Peizermaden

Bericht door tpdik » 27 jan 2009, 16:48

Dag Jacob

Als het goed is heb ik je een PB gestuurd.

Groet
Trees Dik

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten