Dialezing over Marterachtigen door boswachter Aaldrik Pot

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
Gast
Dialezing over Marterachtigen door boswachter Aaldrik Pot

Bericht door Gast » 31 jan 2009, 22:37

U I T N O D I G I N G

Van Das, Bunzing, Steenmarter, Hermelijn en Wezel
Over onze marterachtigen.

Vrijdagavond 6 februari 2009, dialezing door boswachter Aaldrik Pot.
Aanvang 20.00 uur in Dorpshuis Tonegido te Hellum
Georganiseerd door Natuur en Landschap Duurswold
marters.jpg
Bunzing
marters.jpg (71.04KiB)1737 keer bekeken
Je ziet ze zelden, maar ze zijn er wel. De marterachtigen maken het leeuwendeel uit van de roofdieren in ons land. De onderlinge verschillen zijn groot, het vrouwtje van de wezel weegt slechts 35 gram, de zwaarste bunzing komt op 800 gram en de hermelijn zit daar tussenin.
Onze das, ook een marterachtige, is de grootste van allemaal, een mannetje weegt al gauw zo’n 15 kilo.

Veel mensen zien geen verschil tussen een steenmarter en een bunzing, laat staan tussen steenmarter en boommarter. Expert Aaldrik Pot legt ons de verschillen haarfijn uit, toegelicht met prachtige plaatjes. De kleine marterachtigen verdienen veel meer aandacht dan ze tot nu toe krijgen. Zo is het niet bekend hoe bepaalde soorten er voor staan, nemen hun aantallen toe of juist af? Wat kunnen we doen in eigen omgeving (tuin en erf) om het de dieren naar de zin te maken ?. Het eten bestaat hoofdzakelijk uit knaagdieren, maar ook willen ze wel eens een toetje in de vorm van een kikker of vogeltje.

De spreker Aaldrik Pot is een manusje van alles, op natuurgebied. Naast zijn werk als boswachter bij het Staatsbosbeheer in Noord Drenthe is hij fotograaf en medewerker van Noorderland, geeft lezingen en excursies en doet als hobby onderzoek naar kleine marterachtigen, met als specialiteit de boommarter.

Aansluitend geeft Aaldrik op 2 mei ’09 een excursie “op zoek naar boommarters”. De start is bij de werkschuur van Staatsbosbeheer in Veenhuizen. Op de marteravond kunt u zich hiervoor opgeven.

Tot ziens in Tonegido

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast