Pagina 1 van 1

Boete voor verstoring broedende Zeearend!

Geplaatst: 31 mar 2011, 20:22
door hdelange
Persbericht Staatsbosbeheer: 31-03-2011

Staatsbosbeheer neemt voorzorgsmaatregelen om de broedende zeearend in het Lauwersmeergebied te beschermen. Wie te dicht in de buurt komt van het nest, kan rekenen op een boete van 1250 euro. Staatsbosbeheer heeft deze afspraak gemaakt met Justitie. Boswachters houden het nest extra goed in de gaten. De verwachting is dat de eieren over drie weken uitkomen.

Zeearenden zijn gevoelig voor verstoringen. Daarom doet Staatsbosbeheer er alles aan om het dier in alle rust te laten broeden. Een groot deel van het natuurgebied is al afgesloten voor het publiek. Vanaf een uitzichtsbult kunnen bezoekers een glimp opvangen van het nest. Een goede verrekijker is wel een vereiste, want de afstand tussen het nest en de uitzichtsbult is zo'n 1500 meter.

Ook in de Oostvaardersplassen broedt een zeearend en ook daar worden boetes opgelegd als mensen het dier verstoren.

Re: Boete voor verstoring broedende Zeearend!

Geplaatst: 01 apr 2011, 17:46
door dralion13
Een goede actie!

Re: Boete voor verstoring broedende Zeearend!

Geplaatst: 01 apr 2011, 19:34
door hdelange
van de Zeearend bedoel je, ja zou goed zijn als we er met een week of drie een jong uit zien komen, of twee. =D>

maar de actie van Staatsbosheheer is ook goed om zo verstoring te voorkomen. :wink:

Re: Boete voor verstoring broedende Zeearend!

Geplaatst: 01 apr 2011, 22:13
door martijn
Goeie actie! zeker, ik vraag me alleen af wie dan de boete gaat betalen voor de grutto, tureluur, kievit en watersnip. Er wordt veel geld uitgegeven aan het verbeteren van de landbouw en tergelijkertijd wordt er subsidie verstrekt aan weidevogels. Dit geeft mij een raar dubbel gevoel. De overheid steunt landbouw en koopt de grutto vervolgens af met subsidie. Korhoen, Kemphaan, klapekster, ortolaan en kuifleeuwerik zijn in Nederland nu uitgestorven door habitatverlies. Zijn er ooit boetes uitgedeeld aan de verantwoordelijken? Nee! Nooit! Vooruitgang is belangrijker, bedrijventerreinen, nieuwbouw en nieuwe wegen daar gaat het om. Is die boete dan niet iets te hoog voor een nieuwkomer?
"Dames en heren komt dat zien, komt dat zien, de vliegende deur" Het tilt auto's van de ene kant van het lauwersmeer naar de andere kant. Mis dit spectakel niet!
............................................Sorry? Bruin vogeltje met kuif of iets met veld..... Nee, nooit van gehoord.En nogmaals, goeie actie. Alleen een beetje selectief.

Groet Martijn Bakker

Re: Boete voor verstoring broedende Zeearend!

Geplaatst: 01 apr 2011, 22:43
door hdelange
dat is natuurlijk net helemaal waar, hoeveel geld wordt er niet gestoken in b.v. bescherming van weidevogels, Korhoen en tegenwoordig akkervogels, daar zijn dan weer andere projecten voor.

en voor de Zeearend is het inderdaad oppassen geblazen als je in het Lauwersmeer in de auto rijdt, dat bewijst wel deze foto: :roll:

http://galerij.avifaunagroningen.nl/dis ... ?pid=12481