Boek: over het Fochteloerveen

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
hermanfeenstra
Boek: over het Fochteloerveen

Bericht door hermanfeenstra » 25 dec 2012, 22:18

Voor menig Groninger ook interessant!

Boek ‘Wat je met rust laat, kan groeien’, over het Fochteloërveen

Op 17 december is in het informatiecentrum van Natuurmonumenten te Fochteloo het boek ‘Wat je met rust laat, kan groeien’ gepresenteerd.

Het boek is in een toegankelijke stijl geschreven en geïllustreerd met een groot aantal foto’s. Het beschrijft de bijzondere natuur van het Fochteloërveen, een natuurgebied met een omvang van zo’n 3.000 ha, waarvan 1800 hectare hoogveen. Natuurmonumenten heeft het in de afgelopen tientallen jaren beetje bij beetje aangekocht en doet er alles aan om het gebied weer nat te krijgen, zodat het hoogveen gaat groeien. Van de inrichtingsmaatregelen in en rondom het hoogveengebied profiteren verschillende soorten, waaronder voor Nederland zeer zeldzame als kraanvogel, paapje, raaf en het veenhooibeestje. Andere als adder en levendbarende hagedis, die voorheen wijd verspreid waren, blijven leefgebied verliezen en verdienen specifieke maatregelen, zo stellen de schrijvers.

Die maatregelen worden in het boek aangegeven vanuit de praktijk, op basis van waarnemingen van vrijwilligers die tientallen jaren het gebied en zijn inwoners op de voet hebben gevolgd. Door de gegevens te bundelen, is een rijke collage ontstaan van wat er leeft in het Fochteloërveen, wat het effect is van maatregelen, en wat nodig is om de zeldzame en kwalificerende soorten die er leven of overwinteren nog beter te beschermen.

Enkele van deze vrijwilligers zijn geportretteerd en vertellen in het boek wat hen drijft, hoe ze te werk gaan en welke kansen en bedreigingen ze zien tijdens hun wekelijkse of dagelijkse routes in het veen. Zij en de auteurs, Harke Kuipers en Herman Feenstra, hopen met het boek de bewustwording van het publiek verder te vergroten en aanbevelingen voor beherende instanties en overheden aan te reiken voor behoud en bescherming. Eén daarvan is het opnemen van de kraanvogel als Rode lijst soort en broedvogel voor Natura 2000.

Zie voor meer informatie: http://www.hetfochteloerveen.nl

Herman Feenstra
0516 588 589

Harke Kuipers
0570 61 89 89
image001.jpg
image001.jpg (57.89KiB)1320 keer bekeken

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast