20 windturbines in de stad Groningen

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen
20 windturbines in de stad Groningen

Bericht door Aart » 02 mar 2014, 14:41

Hallo leden en kiezers,

Straks zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Moeten we daar iets mee als vogelbeschermers?
Ja dat kan. Je kunt in de eigen gemeenteraad selecteren op vogelvriendelijk beleid van de verschillende partijen. Hoe, dat moet je zelf in je eigen gemeente onderzoeken.

In de gemeente Groningen en Ten Boer speelt echter een belangrijke zaak: windturbines!
Vorig jaar verscheen er een zogenaamde kansenkaart windturbines. Op deze kaart zijn locaties ingetekend waar mogelijk zo'n 20 windturbines geplaatst kunnen worden. Zie: http://gemeente.groningen.nl/algemeen-n ... -wind/view
Duurzame energie, zijn we daar tegen? Nee natuurlijk niet. Tenzij te verwachten valt dat er veel vogels het slachtoffer kunnen worden van de wieken. In vogelrijke gebieden is die kans groot.
Om windturbines niet op foute locaties te plaatsen, heeft Vogelbescherming Nederland een windmolenrisicokaart laten maken. Zie:
http://www.vogelbescherming.nl/index.cf ... 12B4AD6701
Als je de kaarten naast elkaar legt wordt direct duidelijk dat er een probleem is. Alle locaties op de kansenkaart van de gemeentes staan ook op de windmolenrisicokaart van Vogelbescherming of grenzen aan gebieden met de hoogste risico's.
Dat dat zo is, is ook niet verwonderlijk. De stainkoeln/milieuboulevard (vuiloverslag/stort) trekt als een magneet vogels aan. Veel vogelaars weten dat dit een goed plek is om meeuwen te bekijken, maar ook veel kraaiachtigen en roofvogels kun je hier vinden.
Industrieterrein Westpoort ligt tegen de Onlanden aan. 1000-den Stormmeeuwen trekken hier dagelijks over naar het Leekstermeer om te slapen en ganzen vliegen veelvuldig heen en weer. Eigenlijk zijn alle locaties aan de zuidkant van de stad ongeschikt!

Het bestuur heeft alle politieke partijen van Groningen en Ten Boer middels een schrijven hierop gewezen en gevraagd of ze hier rekening mee willen houden. Slechts enkele partijen hebben gereageerd en gezegd plaatsing van windturbines inderdaad niet zo'n goed idee te vinden.
De meeste partijen hebben (nog) niet gereageerd. Dat is misschien niet verwonderlijk. De meeste partijen zijn namelijk voor plaatsing van die turbines. De stemwijzer is wat dat betreft duidelijk.(http://groningen.stemwijzer.nl/) Het kan haast niet anders of er staan straks 20 windturbines in Groningen!

In Drenthe is in veel gemeenten windenergie een item in de verkiezingen. Hoe zal dat in Groningen gaan?
Graag jullie mening.

Aart

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast