Slordige eters

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
arenaria
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:1125
Lid geworden op:10 mei 2002, 23:00
Slordige eters

Bericht door arenaria » 28 dec 2016, 13:36

IMG_4251 (640x480).jpg
IMG_4251 (640x480).jpg (228.98KiB)1828 keer bekeken
Kijkend naar het eetgedrag van Koolmezen op mijn voersilo valt het op hoe verkwistend en slordig de mezen met de zaadjes omgaan. Het lijkt erop dat de Koolmezen alleen belang hebben bij de zonnenpitten in het voer en ze gooien soms wel 25 andere zaden op de grond voordat ze er met één zonnenpit vandoor gaan. Kennelijk kunnen ze zich veroorloven om een enorm percentage van het aangereikte voer te verspillen. (Vinken, bijvoorbeeld, eten netjes zaadje voor zaadje op.)
Een voersilo met door de mens geprepareerd zaad is uiteraard een compleet kunstmatige opstelling en ik vind het een interessante vraag hoe dit in een puur natuurlijke situatie is: gooien de Koolmezen dan ook 90 procent van het voedsel weg?

En dan de sierappelboom aan de andere kant van het huis. Tussen de vier en acht Merels zijn al een week bezig de boom te strippen, maar ook hier is de foerageertechniek uiterst verspillend. Een Merel plukt een bes, draait die een paar keer in de snavel om (proeft en beproeft) en gooit die in negen van de tien gevallen van zich af. De grond onder de boom ligt bezaaid met afgekeurde sierappels. Wat de criteria voor een etende Merel zijn, weet ik niet. Het lijkt me wel dat veel appeltjes als te groot worden beoordeeld. Misschien keuren ze ook op rijpheid?

Jan Allex de Roos

Harry Westerhuis
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:18
Lid geworden op:06 nov 2008, 11:14

Re: Slordige eters

Bericht door Harry Westerhuis » 28 dec 2016, 18:53

Ook in mijn tuin doen koolmezen iets dergelijks. Ik voer gepelde zonnebloempitten. Ook daarvan worden steeds eerst een aantal pitten weggegooid voordat de vogel er met ééntje in de snavel wegvliegt. In die pitten zitten toch ook weinig verschil zou je zeggen. Overigens is het voor mij geen probleem want de verspilde pitten worden op de grond alsnog gegeten door andere vogelsoorten zoals huismus en merel.
Met vriendelijk groet.
Harry

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten