Help je mee akkervogels tellen? Info-avond 8 mrt Muntedam

hier kunt u oproepen, mededelingen, excursies, lezingen van anderen(derden) plaatsen.

Moderator:hdelange

Gesloten
Madeleine Postma
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:18
Lid geworden op:23 mar 2011, 19:49
Help je mee akkervogels tellen? Info-avond 8 mrt Muntedam

Bericht door Madeleine Postma » 06 mar 2017, 16:45

AfbeeldingHelp jij het komende broedseizoen ook mee akkervogels tellen?

Informatieavond 19:30 uur tot 21:30 uur
8 maart - Heemtuin, Muntendam (graag van te voren aanmelden i.v.m. de catering)

Afkicken van de atlastellingen? Akkervogeltellers gezocht.
Voor het komende broedseizoen zijn we als werkgroep op zoek naar nieuwe tellers die volgens de punttelmethode Meetnet Agrarische Soorten (MAS) akkervogels in kaart willen brengen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in de omgeving van Muntendam, waar onze 'superboer' Peter Harry Mulder (zie: verkiezing Gouden Grutto) met Werkgroep Boerenbuitengebied actief is. Of verder Oost-Groningen in naar het Oldambt waar je tijdens je telling maar zo een Grauwe Kiekendief of de nog zeldzamere Blauwe Kiekendief als broedvogel voorbij ziet komen.

Om de aantalsontwikkeling van akkervogels te kunnen volgen is Werkgroep Grauwe Kiekendief in 2006 in Groningen en Flevoland gestart met het tellen volgens een punttelmethode, het huidige Meetnet Agrarische Soorten (MAS). Met deze telling is het mogelijk om een beeld te krijgen of maatregelen die speciaal voor akkervogels zijn aangelegd wel/niet het gewenste effect hebben. Het aantal gebieden waar geteld wordt is met de jaren enorm uitgebreid. Het komende broedseizoen zijn er tellers in Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Overijssel en Noord-Holland actief.

Puntelmethode MAS
In het landschap zijn verspreid telpunten gelegd, waar tussen 1 april en 15 juli in een straal van 300 meter vier keer gedurende 10 minuten geteld wordt. De aanwezige vogels worden met een code op een kaart ingetekend of via een app digitaal ingevoerd. Deze telmethode is relatief eenvoudig, en ook voor beginnende tellers goed te leren.

Interesse?
Voor vragen of om je aan te melden neem dan contact op met
Madeleine Postma
mail: madeleine.postma@grauwekiekendief.nl
bel: 06 29 26 99 78

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten