Broedseizoen slechtvalken Groningen 2019

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator:hdelange

Gebruikersavatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:537
Lid geworden op:08 jan 2003, 00:00
Locatie:Groningen
Re: Broedseizoen slechtvalken Groningen 2019

Bericht door Aart » 23 mei 2019, 15:45

Het gaat goed met slechtvalken in Nederland. Hoeveel zouden er inmiddels in onze provincie zitten.
Ik ken een paar nesten buiten de stad, maar komen we boven de tien? Iemand een idee?

Groet Aart

Klaas van Dijk
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:3
Lid geworden op:24 mei 2019, 20:37

Re: Broedseizoen slechtvalken Groningen 2019

Bericht door Klaas van Dijk » 24 mei 2019, 20:43

Beste mensen,

Ondertussen zijn vanmiddag de Slechtvalken op het Gasuniegebouw geringd, zie https://www.rtvnoord.nl/nieuws/208937/G ... js-geringd en https://www.oogtv.nl/2019/05/vier-kuike ... w-geringd/

Gelijktijdig met het ringen hebben we weer flink wat prooiresten kunnen verzamelen. Hieronder bevonden zich in ieder geval 13 postduiven, 8 Tureluurs en diverse Spreeuwen.

Vriendelijke groeten,

Klaas van Dijk

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:135
Lid geworden op:01 mar 2016, 01:43

Re: Broedseizoen slechtvalken Groningen 2019

Bericht door MaartenJansen » 25 mei 2019, 18:48

Beste mensen,

Peter heeft inderdaad 2 vrouwen en 2 mannen vastgesteld en geringd met kleur en VT ring. Het zou mooi zijn als ze na het uitvliegen nog een keer teruggemeld - het liefst in levende gesteldheid - worden.

De jongen waren goed in conditie - op een paar okselvliegjes na. Het is dan ook zaak om het hok weer na het seizoen op te ruimen en er wat vers grind bij te gooien. Ik ga later kijken of Gasunie daar mogelijkheid voor biedt na het seizoen.

De oudste vrouw was 800 gram en het jongste mannetje 600. Het was de allerlaatste mogelijkheid om te ringen - aangezien ze na de vier weken te oud zijn - dan wordt het "kippen vangen" op 80 meter en dat wil niemand.

Voorts weer een hele grote zak soms riekende resten (-: Deze hebben Klaas en ik gelijk de uren erna bekeken - Klaas determineert. Er zaten wat meer steltlopers bij dan andere jaren. Die vangt de man waarschijnlijk in het naburige natuurgebied de Onlanden.

Het is mooi dat GU deze mogelijkheid weer bood en dat Peter zijn drukke veldseizoen voor SOVON wilde onderbreken voor het ringen. Ook mooi dat er weer positieve aandacht kwam voor roofvogels en (stads)natuur.

Met vriendelijke groeten,
Maarten
Laatst gewijzigd door MaartenJansen op 25 mei 2019, 19:05, 2 keer totaal gewijzigd.

MaartenJansen
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:135
Lid geworden op:01 mar 2016, 01:43

Re: Broedseizoen slechtvalken Groningen 2019

Bericht door MaartenJansen » 25 mei 2019, 18:56

@Aart: wat betreft broedende slechtvalken in de provincie - los van de bekende nestplaatsen in de vorm van bezette nestkasten - loont het om stelselmatig in het broedseizoen de hoogspanningslijnen en alle masten daarvan in de provincie af te gaan. Slechtvalken broeden n.l. zoals de meeste lezers ook weten nogal eens in nesten van zwarte kraai op zulke objecten. Dit is ook een manier om broedende boomvalken in kaart te brengen - zoals van de Ploeg en de Haan lieten zien op de landelijke roofvogeldag in Meppel. (Het besproken weidevogelactieplan voorziet intensievere bejaging van deze nestleverancier trouwens.) Deze roofvogelaars rapporteren vaak als 'bijvangst' slechtvalk broedparen en een enkele keer ook predatie van boomvalken door hun grotere verwant. Het systematisch checken van masten is een vrij tijdrovende bezigheid - want broedende valken laten zich niet altijd makkelijk ontdekken op een mast.

Met vriendelijke groeten,
Maarten


Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten