Senegalpapegaai vindt maatje

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator: hdelange

User avatar
batman
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 48
Joined: 27 Jan 2006, 00:00
Contact:

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Post by batman »

De halsbandparkiet is in feite een invasieve exoot. De soort breidt zich in Nederland nog steeds gestadig uit en zal t.z.t. ook Groningen wel bereiken, hoewel dat nog wel de nodige jaartjes kan duren. Alternatief is dat zich uit hier ontsnapte exemplaren een populatie ontwikkelt, maar voor dat scenario zijn er momenteel geen aanwijzingen.

In tegenstelling tot andere invasieve exoten lijken tot nu toe de negatieve effecten op inheemse flora- en fauna door de halsbandparkiet wel mee te vallen. Reden voor de overheid om niet gelijk in te zetten op het uitroeien van de soort in Nederland. Er vindt echter nog altijd onderzoek plaats naar de specifieke effecten van de halsbandparkiet op inheemse soorten (bijvoorbeeld holenbroedende vogels en boombewonende vleermuizen), dus het laatste woord hierover is nog niet gezegd.

Overigens vind ik persoonlijk halsbandparkieten geweldig leuke dieren...

Rob Koelman
User avatar
Aart
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 537
Joined: 08 Jan 2003, 00:00
Location: Groningen

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Post by Aart »

De Boomklever is een invasieve exoot. 30 jaar geleden broedden in Groningen en Drenthe maar enkele paren Boomklevers. Nu zijn dat enkele 1000-den paren. Het is geen toeval dat zelfs een wereldwijd als agressief bekendstaande soort als de Spreeuw, daar flink onder te lijden heeft. In de periode dat de Boomklever zich invasief ontwikkelde, is de stand van de Spreeuw met bijna de helft afgenomen! In het Noordlaarderbos kwamen dit jaar maar enkele Spreeuwen tot broeden terwijl de Boomklever het daar uitstekend doet.
Dat de Spreeuw niet onder de Halsbandparkiet te lijden heeft en de Boomklever wel, lijkt me dus heel goed uit te komen.

Ondertussen kun je heel goed onderzoek doen naar wat je wil horen. Als je de nestholtes van de Halsbandparkiet dichttimmert, is het niet vreemd dat deze andere nestholtes zoekt. En natuurlijk hebben tuinders last van parkieten. Ze hebben ook last van Merels, Spreeuwen en Goudvinken. In Engeland zijn Goudvinken daarom ook jaren vervolgd.

Het team invasieve exoten heeft onlangs een succesje geboekt. Het handjevol Huiskraaien dat al jaren bij Hoek van Holland bivakkeert en zich nog steeds niet invasief heeft uitgebreid, mag worden afgeschoten, vergiftigd of vergast. Heeft het team na jaren toch nog een bijbelse plaag weten af te wenden.

Aart
martijn
Vogelaar
Vogelaar
Posts: 187
Joined: 23 Apr 2010, 21:38

Re: Senegalpapegaai vindt maatje

Post by martijn »

Hoi,

Soorten die hier op eigen kracht komen zijn geen exoten. Turkse tortel is ook geen exoot, aldoet de naam anders vermoeden. Dit is een soort die zijn verspreidingsgebied heeft uitgebreid net als de boomklever. Exoten zijn vaak dieren die door mensen van ver zijn gehaald om ons te moeten vermaken met kleuren, kunstjes of een bontjas. Misschien zijn de gevolgen van deze "entertainers" nog niet helemaal duidelijk maar de tijd zal het leren.

Groet
Martijn
Locked

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 46 guests