Wat voor soort Gans is dit op de foto's?

Discussie over Waarnemingen!
Foto's voor het Forum kunt u mailen naar: beheer@avifaunagroningen.nl

Moderator:hdelange

Gesloten
Gebruikersavatar
pieter
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:4
Lid geworden op:14 feb 2003, 00:00
Wat voor soort Gans is dit op de foto's?

Bericht door pieter » 11 nov 2003, 22:03

Hallo,

Op zondagochtend 9 november j.l. zagen we een kruising tussen een rotgans en een brandgans waarvan de kop, afgezien van de te kleine snavel, veel heeft van een Canadese gans. De foto's zijn gemaakt nabij Anjum (06-15-35), terwijl wij opzoek waren naar de Dwergganzen.
<IMG SRC=site/photos/forum/gans/gans01kl.jpg><br>
Op deze foto bevindt zich de vogel in het midden. Duidelijk is de witte kinband te zien en een witte band aan de onderkant van de hals. De hals is geheel zwart.<br>
<IMG SRC=site/photos/forum/gans/gans06kl.jpg><br>
De borst is egaal bruin wat goed is te zien op deze foto waarbij de vogel zijn vleugels spreidt.<br>
<IMG SRC=site/photos/forum/gans/gans12kl.jpg><br>
Op deze foto zie je de mistery gans van de zijkant. Dit alles op ca. 50 tot 75meter (met telescoop) van ons vandaan.
<br>
<IMG SRC=site/photos/forum/gans/gans02akl.jpg><br>
Er was nog een tweede en die is op de door mij gemaakte foto moeilijk te traceren. Vanaf de mistery bird tweede vanaf rechts. De vogel kijkt naar rechts.
<br>
<IMG SRC=site/photos/forum/gans/gans02kl.jpg><br>
Ik heb er een extra uitgelichte foto bij gedaan.Bij deze vogel loopt het zwarte door als bij de brandgans en is de borst een stuk lichter. Ook hierbij een witte kinband met een wit vlekje op de kop aan het begin van de snavel. De beide ganzen zijn net zo groot als de brandgans met een idem korte snavel. Canadese gans absoluut uitgeloten.

Ik ben erg benieuwd of er vogelaars zijn die dit ook hebben gezien en of er iemand is die hier iets meer over kan vertellen.

Groetjes, Pieter
:roll:

Gebruikersavatar
DusanB
Vogelaar
Vogelaar
Berichten:122
Lid geworden op:18 nov 2002, 00:00
Locatie:Quito, Ecuador
Contacteer:

Bericht door DusanB » 12 nov 2003, 00:10

Hoi Pieter,

De ganzen die jij gefotografeerd hebt zwerven vaak rond in het Lauwersmeer. Foto’s van vergelijkbare exemplaren staan op www.lauwersmeer.com. Deze foto’s kun je vinden onder de naam: Kleine Canadese Gans.

De vogels bevatten zeker Canadees bloed. De linker vogel die naar rechts kijkt heeft een koptekening die wat op een Brandgans lijkt. Met name de grotere witte wangen en het witte voorhoofdvlekje doen hier aan denken. Ik veronderstel dat de linker vogel een hybride is tussen een Brandgans en een Kleinere Canadese Gans.

Om welke canadese ganzen het gaat is moeilijk te zeggen. Het gaat in ieder geval om canadese ganzen van de Kleinere ondersoorten. Uit moleculair onderzoek blijkt dat Kleine Canadese Gans meer verwant is aan Brandgans dan aan Grote Canadese Gans. We zien dan ook vaak hybride vogels in Nederland.

Het canadese-ganzencomplex bevat vele (onder) soorten waarover nog veel onduidelijkheden bestaan wat betreft de veldkenmerken. De herkenning op soortniveau van exemplaren in Nederland wordt sterk bemoeilijkt omdat hier vaak hybride en intermediaire vogels voorkomen.

De rechter vogel lijkt me een Kleinste Canadese Gans Branta hutchinsii minima. Dit op basis van een artikel geschreven door Max Berlijn. Hierin staan een aantal foto’s van Kleinste Canadese Ganzen die sterk overeen komen met de rechter vogel. Je kunt dit artikel vinden in Dutch Birding, nummer 3, 2002. Het is zeker de moeite waard om dit artikel door te nemen. Het geeft een goed beeld van het voorkomen van Kleine Canadese Ganzen in Nederland en de determinatie problematiek rondom deze soorten. Ik hoop dat ik hiermee je vragen omtrent de herkenning van de twee vogels beantwoord heb.

Dusan Brinkhuizen

Gesloten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten